Egy biztosítással kapcsolatos jogszabály miatt a motorsport összes kategóriájának jövője veszélybe került az Európai Unióban a legkisebb sorozatoktól egészen a Forma-1-ig. Az érintetteknek október 20-ig kell egyeztetniük az EU-val.

 

A Motorsport Ipari Szövetsége (MIA) szerint komoly veszélybe került a motorsport jövője az Európai Unión belül, és ha nem sikerül tisztázni egy biztosítással kapcsolatos jogszabályt, a felsőbb szervek akár kezdeményezhetik is a sorozatok beszüntetését.

Az Európai Unió legfelsőbb bírósága még 2014 szeptemberében helyezte érvénybe azt a törvényt, amely szerint bármilyen motoros járművel való közlekedésre kötelező jellegű biztosítást kell kötni, ami minden egyes közlekedési eszközre érvényes a motoros fűnyírótól kezdve egészen a Forma-1-es autókig.

Az MIA vezérigazgatója, Chris Aylett arra figyelmeztette a motorsportban dolgozókat, hogy vegyék komolyan az október 20-i határidőt, és lépjenek kapcsolatba az Európai Unióval a kérdésben, máskülönben akárkit kellemetlen meglepetések érhetnek:

„A fenyegetés valós, és félreértés ne essék, ez azt jelenti, hogy a motorsport összes kategóriáját beszüntethetik az EU-ban. Az én célom, hogy megmentsük a munkahelyeket és az ipart. Ha valaki szeretné megtartani az állását a motorsportban, mindenképp gondoskodjon róla, hogy munkaadója október 20-ig kapcsolatba lép az EU-val.”

„Létezik ugyanis egy ’option 3’ névre keresztelt lehetőség, amely csak a forgalomban közlekedő járművekre vonatkozik. Ha sikerül elérnünk, hogy ezt érvényesítsék széles körűen, akkor a motorsport megmenekül.”