Javában zajlik a felkészülés a következő MotoGP szezonra. A 2017-es bajnoki évben sok újdonság kecsegtet számunkra izgalmakkal. Ilyen változás például a Yamaha versenyzőpárosa is. Valentino Rossi, mindenki Doktora és a sportág ikonikus egyénisége megkapta a spanyolok csodagyerekét maga mellé. Maverick Vinales tavaly már bizonyított a Suzuki nyergében, ám most feljebb lépett egy szintet és a hétszeres MotoGP bajnok ellen kell megmutatnia mit is tud valójában. Rossi mesélt a tesztekről, csapattársáról és elmondta kit tart a fő esélyesnek idén.

 

Valentino Rossi új csapattársa a Movistar Yamaha csapatánál Maverick Vinales lesz tehát. A spanyol egészen lenyűgöző és meggyőző teljesítményt nyújtott a szezont megelőző tesztek alkalmával. A Doktor azonban továbbra is úgy érzi, Marc Marquez az az ember, akit le kell győzni idén.

Vinales kétszer is meglepte a Repsol Hondás Marquezt és visszalökte a második pozícióba a Phillip Island-en tartott második teszten. És ha ez nem lenne elég, akkor az időkülönbség is a Yamahás érdemeit növelte. Vinales több, mint 4 tizedet vert ellenfelére és 1:28:847-es kört repesztett. A 22 éves versenyző már Sepangban is villantott, hiszen Malajziában is zárt tesztnapot az élen, de az összesen kilencszeres bajnok Rossi, aki 8. leggyorsabb volt csütörtökön - 8 tizeddel Vinales mögött – úgy véli, hogy Marquez rendelkezik a legjobb esélyekkel a szezont megelőzően.

„Ezeken a teszteken Marquez és Vinales voltak a leggyorsabbak ez tény, de Marquez tempója jobb. Azt nem lehet nem észrevenni, hogy Vinales ezeken az új gumikon roppant gyors és jól megy, de a versenytempót tekintve, a ritmust figyelembe véve Marquez az, akit le kell győzni idén. A hangulat a garázsban igazából nem változott meg Vinales érkezésével. Ugyanolyan, csak más karakterű versenyző ül a másik oldalon. A fontos dolgok a pályán történnek. Ott pedig Vinales borzasztóan gyors és nagyszerűen érzi a motort is. Őszintén ez nem lepett meg senkit, mert mindenki tisztában volt vele, hogy mennyire gyors valójában. De már az elejétől kezdve gyors és biztos nehéz dolgom lesz vele. Szerintem jól fogunk tudni együtt dolgozni. Együtt fogunk munkálkodni azon, hogy minél jobb és gyorsabb motort kapjunk. A véleményem nem változott róla, nagyon-nagyon erősnek tartom.”

Rossi elismerte, hogy nagyon nehéz dolga lesz idén, ha meg akarja verni saját csapattársát. De az olasz zseni - aki csütörtökön ünnepelte 38. születésnapját egyébként – utalt arra is, hogy hasonló lesz a helyzete 2017-ben Vinales oldalán, mint volt a tavalyi szezon során Jorge Lorenzo esetében.

„Az a helyzet, hogy gyors. De mindenhol! Érzi a motor minden egyes részét, nagyon jó érzéke van ehhez a sporthoz. Természetesen nehéz lesz legyőznöm, de a tavalyi évben is nehéz dolgom volt Lorenzo ellen. Dolgoznunk kell tovább és késznek kell lennünk a qatari rajtra.”

Miután a szerdai napon második leggyorsabb lett, visszaesett az idők tekintetében a második nekifutásnál. Kipróbált egy-két új módosítást a 2017-es YZR-M1-en és úgy nézett ki, hogy ez rossz irányba terelte a Doktort.

 „Egyelőre dolgozunk a motoron. Egy új 2017-es verzión. Kívülről ez nem tűnik akkora változásnak, de az igazság az, hogy eléggé más érzés. Még mindig nehézségekkel állunk szemben és próbáljuk megérteni melyik a helyes út és merre haladjunk tovább a fejlesztéseket tekintve. Ez a délután most nehéz volt, de ha fejleszteni akarjuk a motort, akkor ezekre is szükség van. A reggellel nem volt probléma. Próbálgattunk néhány különböző gumibeállítást is, egész jól működött és a tempó is tetszett.

Most délután néhány fontos tesztet hajtottunk végre a motoron. Próbálgattunk hosszú etapokat menni és módosítani pár dolgot a gépen. Sajnálatosan ezek nem sültek el túl jól és nem voltam elég gyors. Talán a rossz irányba indultunk el, de van még idő javítani, szóval az interjú után megyek is vissza a boxba és átbeszéljük merre kéne tovább haladni a módosításokban. Holnap kiderül sikerült-e elhárítani az összes hibát. Remélem tudunk javulni tovább. A holnapi napon majd egy másik utat járunk be. Erről szólnak a tesztek. Próbálgatjuk a különböző dolgokat és reménykedünk, hogy valamelyik jól sül el. Több irányt is kipróbálunk és a cél mindig az, hogy a legjobb kört facsarjuk ki a technikából. Fontos ezek mellett természetesen a hosszútávú tempó is. Ezen is dolgozunk és próbáljuk a legjobbunkat nyújtani.”

Rossinak nem volt sok ideje ünnepelni a 38. születésnapját, de egy kicsi azért mégis akadt. Elmondása alapján azonban az már önmagában tökéletes ajándék számára, hogy felülhet az M1-re Phillip Island-en.

„Már az, hogy itt lehetek Phillip Island-en ezen a nagyszerű helyen, ilyen tökéletes időjárással és mehetek a motorral csodás ajándék. Egyben nagyon kemény munka is de megtiszteltetés és tökéletes ajándék nekem. Többnyire, ha itt vagyunk Ausztráliában, akkor ez azt is jelenti, hogy a születésnapomat is itt ünneplem.  Ezzel nincs semmi bajom, imádom a munkámat és nagyon jól érzem magam mindig a születésnapjaimon. Persze amikor otthon vagyok Olaszországban, vagyis amikor még otthon ünnepeltem a születésnapomat, akkor nagyon nagy bulikat hoztunk össze, rengeteg emberrel, király volt. De most itt vagyunk és sok munka áll előttünk. Ez így van rendjén, hiszen megtiszteltetés az, hogy itt lehetek.”

 

Mi pedig szerencsések lehetünk, hogy továbbra is ilyen motivált a Doktor és tovább hajt a 8. MotoGP világbajnoki címére. Hogy mi lesz Vinales sorsa az majd év közben kiderül. Egy biztos: A Yamaha idén nagyon erősnek ígérkezik és ahogy Marquez utalt rá, talán az egyik legérdekesebb és legizgalmasabb szezon következik a MotoGP-ben 2017-ben. Sok esélyes, sok rendkívül gyors motoros vág neki majd a szezonnak. Mi kíváncsian várjuk, ki hogy startol a szezonnyitón!

 

A crash.net cikke alapján.

Kép: crash.net