Félévszázados létezését ünnepli a Formula-2 1600 köbcentis szakasza az Oulton Parkban, ahol két különböző kategóriájú versenyt is futnak majd.

 


Oultonban az éves rendes eseményt idén augusztus 26. és 28. között tartják meg: szombaton esedékesek az időmérő edzések, a vasárnap és a hétfő során pedig a futamok.

Mindegyikben részt vesznek majd azon két literes, 1600 köbcentis F2-es autók, amelyek 1967 és 1978 között jöttek le a gyártószalagról.

Az 1600 köbcentis verseny győztese egy különleges díjat kap majd, az összetett legjobbja pedig egy, a régi Gold Cupra emlékeztetőt.

1967 áprilisában volt olyan, hogy F1-es és F2-es autók egymás mellett versenyeztek, de persze a világbajnokságba nem beszámító futamon.

Ez volt az Oulton Park Spring Trophy, amiben például a legendás Jackie Stewart a negyedik helyen végzett egy F2-es Lotus 41B-vel.

Öt év telt el, mire a mezőny visszatért Oultonba - az 1972-es brit F2-es bajnokság részeként -, és akkor meg Niki Lauda győzött egy March 722-essel.

A hivatalosan Historic F2 Seriesnek nevezett kategória 2018-ban is folytatódik majd, noha egy francia központú rivális sorozatot is létrehoztak időközben.

"Nagyon örülünk, hogy korán és egyértelműen jelezhetjük az elkötelezettségünket a veterán F2-es versenyek iránt - mondta a sorozat képviselője, Grahame White.

- Már dolgozunk a 2018-as versenynaptáron, hogy biztosítsuk, a program a lehető legjobban megfelel a versenyzőinknek."