Augusztus végén szenzációként hatott, hogy Cal Crutchlow személyében 35 év után ünnepelhettek győzelmet a britek a MotoGP-ben, a brnói diadalt azonban sokan a változékony körülmények számlájára írták. Phillip Islanden szárazon is nyert…

 

Ahhoz képest, hogy júniusban még a pontverseny 18. helyén szerénykedett, Cal Crutchlow felemelkedése valóban mesébe illő, abba pedig egyenesen szürreális belegondolni, hogy a nyár eleje óta csak a világbajnok Marc Márquez szerzett nála több pontot a MotoGP-ben.

A britek meglepetésembere az augusztusi brnói futamon szerezte meg első győzelmét a királykategóriában, mely után rögtön kijelentette, nincs nála jobb versenyző az esőben, vasárnap viszont Phillip Islanden szárazon is varázsolt. Bár győzelméhez Márquez bukása is kellett, onnantól nem is volt kérdéses a kihez kié lesz a győzelem, melynek értékét ezúttal is nagyban növeli, hogy nem gyári Hondával érte el.

„Nem is kétséges, karrierem nagyszerű fázisában tartok – mondta Crutchlow a leintést követően. – Már három-négy versennyel ezelőtt is azt mondtam, hogy egyre jobban alakulnak a dolgaim, és néhány futamra direkt koncentráltam. Azt mondtam, szeretnék dobogóra kerülni Brnóban és Silverstone-ban, amit meg is valósítottam.”

„Aztán valaki megkérdezte múlt héten, mik a céljaim Phillip Island előtt, én pedig azt mondtam, a győzelemért jövök. Persze senki sem hitt nekem, én viszont hittem magamban. Jó, hogy az esős futam után szárazon is nyertem, mert, ha valaki nedves körülmények közt nyer, sokan ráfogják, hogy másképp nem is tud.”

Újabb győzelmével Crutchlow már a hatodik a tabellán, és a hátralevő két versenyen minden esélye megvan rá, hogy tovább szorongassa a gyári pilótákat és javítson pozícióján. Figyelembe véve jelenlegi formáját, ez talán már nem is lenne olyan meglepő…