Az utolsó magyar király, IV. Károly dédunokája, az osztrák színekben versenyző Habsburg Ferdinánd egyre jobb eredményekkel kelt feltűnést az autósport világában, melynek újabb ékes példája volt a Formula Renault 2.0-ban szerzett monacói pole és dobogó.

Jól csengő név, királyi vérvonal, ösztönös tehetség.

Ha csupán ezeket nézzük, Habsburg Ferdinánd útja szinte ki van kövezve a trónig, ám míg elődei különböző országokat és birodalmakat, ő az autósportot határozhatja meg a jövőben. A 18 éves királyi sarj legutóbb az európai Formula Renault 2.0 sorozatban villant meg, ahol pole pozíciót és dobogót szerezve bebizonyította, hogy erős mezőnyben is képes helyt állni.

Pedig az osztrák viszonylag későn, csupán 14 évesen kezdett gokartozni, mentora, a korábbi F1-es Alex Wurz segítségével azonban hamar belerázódott a versenyzés világába. Eleinte a hazai bajnokságokban ért el sikereket, majd külföldön – többek között Magyarországon – is elkezdte nyerni a versenyeket. Miután 2013-ban megnyerte a magyar, valamint az alsó-ausztriai bajnokságot, illetve második helyen végzett a közép-európai bajnokságban, a következő évben átnyergelt a formulaautók világába. Ekkor a Formula Renault 1.6 NEC-ben bontogatta szárnyait, a következő szezonban pedig már a Toyota Racing Seriesben, ahol két dobogót is szerzett. Ezzel egyidőben a Formula Renault 2.0 különböző kategóriáinak egy-egy versenyén is feltűnt, hogy idén már teljes szezont fusson a sorozat európai mezőnyében.

2016-ban háromfrontos küzdelmet vív az ifjú Habsburg, hiszen ezen kívül az Euroformula Openben és a Toyota Racing Seriesben is versenyez, és máris minden kategóriában dobogós helyezésekkel büszkélkedhet. Ezek közül persze kiemelkedik a Formula Renault 2.0-ban szerzett monacói pódium, mely után feldobva nyilatkozott. „Nagyszerű érzés dobogón állni a Monacói Nagydíj hétvégéjén – idézte a pilótát hivatalos honlapja. – Izgatottan várom, mit tartogat számomra  a szezon hátralevő része. Hatalmas köszönettel tartozom a csapatomnak és a családomnak a támogatásért. Remélem, hamarosan visszatérhetek majd ide, és a dobogó legfelső fokára is felállhatok majd!”