A hétvégén nemcsak a ralikrossz világbajnoki, hanem a sportág Európa-bajnoki mezőnyében is végső győztest hirdettek, méghozzá a 24 éves Szabó Krisztián személyében. Az autókrosszban háromszoros Eb-győztes versenyző ezzel újabb fontos mérföldkőhöz érkezett.

 

Szabó Krisztiánnak nem volt könnyű dolga a ralikrossz-Eb utolsó versenye előtt, mert hat pontos hátránnyal vágott neki a hétvégének egyetlen idei riválisával, Ulrik Linnemann-nal szemben.

A két versenyző az egész szezonban kiemelkedett a Super1600-as mezőnyből, hiszen rajtuk kívül még csak futamot sem nyert más, ezért a finálén is rájuk szegeződött minden tekintet. Érdekesség ugyanakkor, hogy a három szombati kvalifikációs futam alapján csak a második, harmadik helyeket szerezték meg, és a legfőbb riválisa mögé szoruló Szabó is csupán annyit nyilatkozott, mostantól csak akkor nyerhet, ha a sors is úgy akarja.

Már pedig másnap kiderült, nagyon is úgy akarja, mert a magyar pilóta fantasztikusan küzdve előbb az elődöntőt, majd a döntőt is megnyerte, és ezzel egy ponttal megelőzte Linnemannt az összetettben. Szabó teljesítményének értékét a drámai végjátékon kívül az a tény is növeli, hogy háromszoros autókrossz Európa-bajnokként csupán két éve váltott ralikrosszra.

„A döntő és elődöntő is nagyon jól sikerült, minden úgy alakult, ahogy nekem kellett – mondta a boldog győztes. – Előzetesen reménykedtem benne, hogy több előnyöm lesz, és nem a döntőben fog eldőlni a cím. Korábban is megtörtént, hogy csak a döntőben biztosítottam be a bajnokságot, de akkor én vezettem, nem volt szükségem győzelemre. Olyan még nem volt, hogy hátrányban érkezzek, és az utolsó pillanatban kerüljek előre. Lesz egy kis ünneplés, de a java még később jön – boldogok vagyunk, és nagyon örülünk az eredménynek.”