Megrengette a motorsport világát az Audi szerdai bejelentése, mely szerint a kultikus márka „újrahangolja” stratégiáját, és a következő szezonban nem indul sem Le Mans-ban, sem a WEC többi fordulóján, hogy száz százalékban Formula E-s programjára koncentrálhasson.

 

Ami a hét elején még csak légből kapott pletykának tűnt, az szerdára valósággá vált: az Audi 2017-től nem versenyzik többé a megbízhatósági vb-n (WEC), így beláthatatlan ideig Le Mans-ban sem. A német márka azzal az egyszerű érvvel magyarázta döntését, hogy az autóipar jövője az elektromos modellekben rejlik, ezért a versenyzéssel kapcsolatos tudást és információkat is inkább a teljesen elektromos Formula E-ben szeretnék megszerezni.

A közlemény szerint az Audi fennállása egyik legjelentősebb átalakulásán megy keresztül, melynek fontos eleme a motorsport jövőjének tartott elektromos sorozatban való markáns részvétel. A vállalatnál arról még nem döntöttek, hogy a ralikrossz-vb-n milyen formában folytatják tevékenységüket, ám a szurkolókat megnyugtatták, hogy a DTM iránti elkötelezettségük változatlan marad.

Az Audi döntése mindenesetre egy hosszú és sikeres éra végét jelenti, hiszen a márka az elmúlt 18 évben 13-szor győzött különleges prototípusaival a legendás Le Mans-i 24 órás viadalon. Számtalan további fontos mérföldkő is fűződik a nevükhöz, ezért a motorsportrészleg vezetője, Dr. Wolfgang Ulrich is nehéz szívvel int búcsút a Le Mans-projektnek:

„A kivételesen sikeres 18 év után nyilvánvalóan borzasztó nehéz a távozás. Az Audi ebben az időszakban olyan meghatározó volt a WEC-ben, mint egyetlen másik alakulat sem. Köszönöm a versenyzők, a partnerek és a szponzorok támogatását, fantasztikus évek voltak ezek!”