Aláírt szerződése ellenére Robert Kubica váratlanul bejelentette, hogy mégsem indul idén a WEC-ben és a Le Mans-i 24 óráson. A lengyel klasszis jövője ezzel ismét tisztázatlan.

 

Robert Kubica a WEC múlt heti prológján még nagy lelkesedéssel a hangjában beszélt arról, hogy végre minden negatív gondolatot ki tudott zárni a pályaversenyzéssel kapcsolatban, így most már száz százalékban a rá váró idei kihívásra koncentrál.

Akkor még úgy tűnt, hogy a lengyel tényleg tökéletesen is passzol is a sorozatban szereplő ByKolles magánistállóhoz, ám a sikeres első teszt és a bizakodó hangulat ellenére kedd este váratlanul bejelentette, kihátrál szerződéséből.

„A prológ után úgy döntöttem, megszakítom a versenyprogramom a ByKolles-istállóval az LMP1-ben – áll a közleményben. – Ennek értelmében sem a WEC silverstone-i nyitófordulóján, sem más versenyeken nem veszek részt a sorozatban. Nehéz döntés volt visszalépni, így elveszíteni annak lehetőségét, hogy egy ilyen nívós és emberpróbáló bajnokságban versenyezzek, de remélem, hogy a búcsú nem végleges.”

A döntés hátterét Kubica nem hozta nyilvánosságra, ezért csak találgatni lehet a miértekről, ám remélhetőleg nem 2011-es ralibalesetének következményei miatt jutott erre az elhatározásra. A lengyel keze akkor súlyosan roncsolódott, ám az első LMP1-es tesztjén ez sem akadályozta, így valószínűleg inkább az riaszthatta el, hogy a ByKolles a kétnapos prológon mindössze hat kört tudott megtenni különböző problémák miatt, és a jövője is bizonytalan.