Lezajlott az adminisztratív és a technikai gépátvétel az Africa Race-en – a mezőny rajtra kész. A járművek már a monacói kikötőben várják a szilveszteri startot, amely után behajózik a mezőny, január 2-án pedig az első szakasszal elrajtol a 6500 kilométeres össztávú verseny. 

 

„Monaco a kedvencem az F1-es futamok közül – a szűk kis utcákon mindig izgalmas verseny zajlik. Ezért is örülök, hogy az Africa Race mezőnye visszatért ide, jó érzés onnan rajtolni, ahol normál körülmények között a Formula–1-es depót felépítik. Fülig ér a szánk, remélem, ez a verseny végén is ugyanígy lesz. Megcélozzuk a dobogót, reméljük, sikerül is felállni rá a Rózsaszín-tó partján” – mondta Szalay Balázs, miután beállt a parc fermébe az ikonikus StarsʼnʼBars étterem előtt. 

Az Opel Dakar Team párosa tehát pénteken átesett a kötelező papírmunkán: az adminisztratív ellenőrzés meg sem kottyant, szinte pillanatok alatt túl volt rajta a csapat, a szerelők pedig már olyan rutinnal matricázzák fel a járműveket és szerelik be a biztonsági berendezéseket, mintha ezt az autószerelő iskola első napján alapvetésként tanítanák. 

„Flottul ment minden, de persze mi már a rajtot várjuk, úgyhogy igyekeztünk  mihamarabb túl lenni a kötelezőn. A fiúk így többet pihenhetnek, úgysem alszanak majd túl sokat az előttünk álló két hétben” – tette hozzá Bunkoczi László, aki immár 13 éve járja a sivatagot Szalayval, az Africa Race-en pedig negyedszer állnak rajthoz.

Darázsi Zsolt 2007-ben versenyzett utoljára Afrikában kamionnal (még a Dakaron), úgyhogy nyilván navigátorával, Szalai Norberttel együtt ők is izgatottan várják, hogy elkezdődjön a verseny. 

„Monaco szűk utcáin nagyon észnél kellett lenni, nem csupán a nézők miatt, hanem azért is, mert akadtak olyan kanyarok, ahol alig fért el az MAN. Jó látni, hogy ilyen remek csapat gyűlt össze a kamionosok mezőnyében, biztos vagyok benne, hogy jó kis versenyt vívunk majd” – mondta az Opel-csapat rutinos kamionversenyzője, Darázsi Zsolt. 

A mezőny szilveszter délelőtt 11 órakor rajtol Monacóban, utána irány a kikötő, az új évet pedig már a hatalmas komp gyomrában köszöntik a versenyzők.