Mióta a Formula–1 irányítását átvevő Liberty Media kiszorította, az előző nagyfőnöknek, Bernie Ecclestone-nak bőven van ideje, amit most arra használt fel, hogy közölje: a Williamsnek szerződtetnie kéne Robert Kubicát.

 

A lengyel Robert Kubica sosem volt közelebb a Formula–1-es visszatéréshez, mint most: a nyáron éppen a Hungaroingen tesztelt a Renault-val, szerdán Silverstone-ban a Williamsszel, és a jövő héten visszatér Morogyoródra egy újabb tesztre.

Bernie Ecclestone pedig figyel az egykoron az egyik kedvencének számító pilótára, és jó véleménnyel van róla.

„Ha nem lett volna a balesete, akkor mostanra rég világbajnok lenne – kezdte Ecclestone. – Szerintem erősebbként is visszatérhet, mint amilyen korábban volt. Mentálisan valószínűleg még agresszívabb lenne, úgyhogy csakis jó dolgokat jósolnék neki.

Ami a fizikumot illeti: amikor csapatvezető voltam, volt egy Archie Scott-Brown nevű pilótánk, aki sokkal-sokkal rosszabb állapotban volt, mégis pokoli gyorsan vezetett. Szóval, nem hiszem, hogy a sérülés akkora hátráltató tényező.“

A veterán brit azt is hozzátette, hogy Kubica esetleges visszatérése hatalmas marketinghatással járna, és sok pénzt is lehetne keresni vele.

„Ha az történik, ami szerintem fog, és Robert még jobb lesz, mint amilyen volt, akkor az emberek mögé állnak majd – folytatta Ecclestone. – Az F1-nek is jót tenne. És ha a Williamsnél dolgoznék, tuti, hogy megpróbálnám meggyőzni arról, hogy csatlakozzon hozzánk.

A Williams valószínűleg elveszíti Felipe Massát, akinek láthatóan elég volt, és ha Robert odaigazolna, talán felébrednének néhányan, mert a csapat nem úgy teljesít, ahogy kéne neki. Jó lenne beültetni abba az autóba valakit, aki elvileg gyors, kiderülne, mi a gond.“

Ecclestone mellett a tavalyi világbajnok, azóta visszavonult német Nico Rosberg is kampányol Kubica mellett, sőt, még igyekszik intézni is az ügyeit.

„Nico is legalább annyira bízik benne, mint én – mondta Ecclestone. – Robertnek csak egy kis szerencsére van szüksége – mint mindannyiunknak az életben –, meg arra, hogy a Williams felébredjen.“