rossi vale motogp motorsport kilencszeres világbajnok yamaha katar harmadikSzinte ezt kérdezi Silvano Galbusera az olasz versenyző csapatfőnöke. A vezető szakember szerint a Doktor, tehát Rossi sokkal gyorsabb lesz a következő versenyeken. Lehet valami igazsága, mert az egész mezőnyt, sőt a világot meglepte, hogy Valentino Rossi a 10. helyről rajtolva feljött - erőből - a harmadik helyre a hihetetlenül izgalmas idénynyitón Losailban. 

 

Nagyon nehéz téli időszakon van túl Rossi, hiszen a teszteken folyamatosan a csapattársa, Maverick Vinales hátát nézte. Ennek ellenére az élő legendának sikerült erősen nyitnia a 2017-es isényt, mivel harmadik lett Katarban, a versenyt megnyerő csapttársa Vinales és a ducatis Dovizioso mögött. Ne feledjük: Rossi jelenleg a 38. évét tapossa, de még mindig motivált, igaz másképp, mint gondolnánk. Valentino Rossi egyébként joggal érzete úgy, hogy a versenyhétvégén nagyot léptek előre.

"Először is meg kell köszönnöm a csapatomnak, hogy folyamatosan támogattak még a szörnyű téli eredmények után is. Meg kell mondjam, hogy a verseny előtti csütörtök és péntek hozta meg az igazi változást. Csütörtökön még nem volt az igazi a tempóm, ugyanazok a problémáim voltak, mint a téli tesztek alatt. Ez nagyon frusztrált. Pénteken viszont valami megváltozott. Még mindig elég lassú voltam de szépen lassan elkezdtem gyorsulni. Attól a ponttól kezdve én is elég optimista lettem és bíztam benne, hogy akár a top5-ben is végezhetek. Ez sikerült is amitől nagyon boldog vagyok. Egy harmadik hellyel kezdeni az évet ilyen téli tesztek után, elég jó teljesítmény."

Az élő legenda menedzsere is hasonlóan vélekedett a hétvége eseményeiről, mert dicsért Vale-t, vagy a 46-os menőt. 

"Nincs értelme tagadni, egy nappal a verseny előtt még borzasztóan kétségbe voltunk esve. – nyilatkozta Galbusera a Gazetta dello Sportnak. Viszont Katart már úgy hagytuk el, hogy hatalmas kő esett le a szívünkről. Valentino egyértelműen pariban volt a többiekkel. Szinte minden különbség ami a teszten jelentkezett eltűnt. A végén már csak tizedek hiányoztak és nem másodpercek. Ez lenne a normális szituáció, nem az amit a korábbiakban láthattunk."

"Egyértelmű, hogy mostanra már nem a sötétben botorkálunk, hanem tudjuk merre kell elindulnunk. Az egyik legfontosabb az, hogy a gumiválasztásra jobban oda kell figyelnünk. A katari verseny végén azért leizzadtunk, féltünk, hogy elfogynak a gumik."

rossi vale motogp motorsport kilencszeres világbajnok yamaha katar harmadik

A képek forrása: motogp.com és more-sky.com

Rossi egyébként többek közt azért is volt lassú a teszteken, mert még nem barátkozott meg a 2017-es gumikkal. Emiatt pedig sok időt veszített főleg a kanyarbejáratokon.

Galbusera szerint az olasznak az utolsó körökön már úgy kellett motoroznia mintha tojásokon lépkedne. Viszont a következő versenyeken a keményebb gumik megkönnyíthetik Rossi életét.

"Az első gumi túlságosan lágy volt, így nagyon sokat mozgott a motor eleje. Vale emiatt nem tudott olyan keményen motorozni. Ha ez nincs akkor jobbak lehettünk volna. Argentínában teljesen más pálya és körülmények várnak ránk, plusz az sem elhanyagolható, hogy a Michelin is keményebb keverékeket szállít majd oda és Austinba is. Most mindenki izgatott, hogy mit hoznak majd ezek a versenyek."

Rossi elmondta, hogy a verseny teljesen más tészta, mert ottt mindig nagyobb a nyomás.

"Mivel öreg vagyok és ezt most komolyan mondom, már sokkal nehezebb koncentrálnom. Kell valami, ami segít benne és a versenyzés izgalma pont egy ilyen tényező. Ez egy nagyszerű hétvége volt. Abszolút motiválatlanul érkeztem, most viszont éhesen távozom és alig várom már a következő versenyt."

A Yamahával rögtön futamot nyerő movisatros csapttárs, Maverick Vinales is dicsérte csapattársát:

"Örülök, hogy Valentino is ütőképes tudott lenni, nagyon tisztelem és tudom, hogy ez mennyire fontos számára. Azért remélem, hogy annyira nem közelít meg.(nevet) De viccet félretéve ez egy jó eredmény a csapatunknak, erősen kezdtük a szezont és a főbb riválisokat sikerült megvernünk. Ez mindig jó érzés."

(A motorsport.com cikke alapján)