Lassan fél évszázada, hogy a kétszeres Formula–1-es világbajnok Jim Clark nincs köztünk: a Historic Sports Car Club igyekszik méltóképpen elmékezni a legendára.

 

Úgy rendezte az élet, hogy a Historic Sports Car Club (HSSC) 2018-as nyitóversenye Doningtonban az április 7–8-i hétvégére esik, ami pontosan ötven évvel követi azt a víkendet, amelyen a skót Jim Clark az életét veszítette Hockenheimben egy Formula–2-es versenyen.

A mostani rendezvény szombatján, amely tényleg a pontos dátumra, 7-ére esik, egyperces gyászszünettel emlékeznek majd, vasárnap pedig külön emlékezés kerül a műsorba betétprogramként, ebben bemutatják majd a skót eredményeit is.

Egyébként a hétvége során olyan autók is versenyeznek majd, amilyenekkel Clark ment annak idején: Lotusból lesz Cortina, 18-as és 23B is.

„1968. április 7-ét sosem felejtem el – nyilatkozta a HSSC ügyvezetője, Grahame White, aki jóbarátja volt Clarknak, a tragédia reggelén konkrétan együtt reggeliztek… – Ott voltam Hockecnheimben azon a napon, a német autósport-szövetségnek dolgoztam. Azon a napon örökre megváltozott az autósport, senki sem hitte volna, hogy éppen Jim veszíti az életét versenyzés közben.“

Ugyanakkor nemcsak a versenyen, hanem Clark szülővárosában, a skót határ menti Dunsban is lesznek megemlékezések, és megnyitják a felújított Jim Clark-múzeumot is.

És persze Hockenheim sem felejti a legendát: Németországban az április 21–22-i hétvégén emlékeznek majd veterán F2-es autókkal.