Bár Fernando Alonso motorhiba miatt feladta a hétvégi Indy 500-as viadalt, végül nem távozott üres kézzel az Egyesült Államokból, mert őt választották az Év Újoncának. A különdíj azonban nem aratott osztatlan sikert a résztvevők között…

 

Kétségtelen, hogy Fernando Alonso szereplése nagyon felpezsdítette az Indy 500-as versenyt, és a spanyol még úgy is dicséretek tucatjait kapta, hogy motorhiba miatt 20 körrel a vége előtt kiesett.

A kétszeres Forma-1-es világbajnok végül az Év Újonca díjjal vigasztalódhatott, melyet több különböző kritérium alapján ítéltek oda neki a média hivatalos képviselői. Az elismerés odaítélésekor a grémium nemcsak a végeredményt nézi, hanem a versenyző képességeit, sportszerűségét, valamint verseny iránti elkötelezettségét és rajongók iránti nyitottságát is.

Ezek alapján talán tényleg nem is meglepő, hogy Alonsóé lett a díj, a bennfentesek közül azonban sokak nem értettek egyet a döntéssel. Ott volt ugyanis a mezőnyben Ed Jones is, aki újoncként a 11. helyről harmadikként ért célba – mindössze fél másodperccel a győztes Takuma Sato mögött, vagyis teljesítménye alapján ő is megérdemelte volna a díjat. Jones csapatfőnöke, Dale Coyne nem is titkolta csalódottságát:

„Nem tudom, ki szavazott így… Minden rádió- és tévécsatornán azt mondták, Ed érdemelné meg legjobban az év újoncának járó díjat. Igen, Alonso óriási hírverést szerzett az IndyCarnak, amiért mindnyájan hálásak vagyunk, de ez mégis csak az Indy 500, nem pedig a Marketing 500.”

Coyne úgy véli, versenyzője akkor is simán legyőzte volna Alonsót, ha a spanyol nem esik ki, mert a futam korábbi szakaszaiban is egyértelműen gyorsabb volt nála:

„Már az edzésnapok többségén is jobb volt nála, aztán a versenyen Ed az ötödik, míg Alonso csak a 13. leggyorsabb kört futotta. Ednek ráadásul Scott Dixon balesete után a mezőny végéről kellett újra előretörnie. Ilyen teljesítménnyel neki kellett volna elhódítania az Év Újonca díjat.”