Élete egyik nagy álma vált valóra a háromszoros MotoGP-világbajnok Jorge Lorenzónak, amikor a napokban kipróbálhatta a Mercedes 2014-es Formula-1-es autóját. A spanyol sztárt magával ragadta a különleges élmény.

 

Valentino Rossi a múltban már többször is vezetett F1-es Ferrarit, sőt az olasz klasszis sokáig kacérkodott is a kategóriaváltás gondolatával, Jorge Lorenzo számára viszont teljesen újszerű élményt jelentett kipróbálni egy Formula-1-es fenevadat.

 Ráadásul nem is akármelyiket, hiszen egy közös szponzor jóvoltából a Mercedes a 2014-es világverő autó volánjánál adott neki lehetőséget, így Lorenzo valóban a csúcsok csúcsát tapasztalhatta meg. A spanyol sztár az általa is jól ismert Silverstone-ban körözött az ezüstnyíllal, a teszt után pedig alig találta a szavakat: „Káprázatos nap volt! Hihetetlenül simán megy az autó, pedig arra számítottam, hogy nehéz lesz vezetni, és folyamatosan csúszkál majd alattam. De minden nagyon jó volt: a kormány, a motor, minden.”

Bár a köridőket nem hozták nyilvánosságra, Lorenzo elmondta, sikerült hamar nagy tempót elérnie, ez pedig még élvezetesebbé tette a száguldást: „Az utolsó etapomban nagyon elégedett voltam a köreimmel. A mérnökök is azt mondták, hogy ezek az idők igazán versenyképesek. Ami igazán magával ragadott, az az óriási kanyarsebesség, az autó tapadása pedig már-már valószerűtlen. Az első körökben már érezhető az autó ereje, de aztán ezt meg lehet szokni. Viszont a kanyarokban egy teljesen új világ tárul eléd – legalább 40 km/órával gyorsabban lehet száguldani, mint a MotoGP-ben. Az is meglepett, milyen későn kell fékezni a kanyarok előtt, a padlógázzal bevett gyors kanyarokban a tapadás pedig egyszerűen őrületes.”

De nem csak Lorenzót nyűgözte le az autó, hanem a mérnököket is a pilóta, a Mercedes szakemberei ugyanis elmondták, a spanyol tökéletes visszajelzésekkel szolgált, hamar átlátta az adatokat és jó tempót diktált. Lehet, hogy nem utoljára láttuk a motoros klasszist F1-es autó volánjánál?