AZ FIA többi versenysorozatához hasonlóan múlt héten a túraautó-vb (WTCC) összetett legjobb három helyezettje is megkapta a nekik járó díjat – többek között Tiago Monteiro is, aki vitatott körülmények közepette csente el Michelisz Norberttől a harmadik helyet.

 

Michelisz Norbert szurkolói a mai napig nem tudták feldolgozni, hogy a WTCC össztettbeli harmadik helyéért zajló küzdelem nem fair módon, hanem Yvan Muller manipulációjával dőlt el Tiago Monteiro javára.

Mint ismert, a Citroen francia versenyzője az idény utolsó futamának utolsó méterein szándékosan engedte el Monteirót, aki az ötödik hely megszerzésével így épp egy ponttal megelőzte Micheliszt az összetettben. Csakúgy, mint az FIA többi kategóriájának legjobbjai, Monteiro már át is vette díját, mellyel büszkén pózolt a bécsi gálaeseményen.

„Az idény elején az volt a célom, hogy a bajnokságban a legjobb három között végezzek, és ez sikerült. Persze nagyon igyekeztem, hogy a második hely legyen az enyém, de a harmadikkal is elégedett vagyok, mert ez a legjobb eredményem a 2007-es debütálásom óta a WTCC-ben. A Honda által kifejlesztett csomag jelentős előrelépés a korábbiakhoz képest, így a jövőre nézve is elégedett vagyok.”

A gála után Muller ominózus elengedéséről nem ejtett szót a portugál, korábban viszont a WTCC egyik magazinműsorába kitért a sorsdöntő helycserére:

„Éreztettem vele, hogy nagyon fontos számomra az előzés, bár azt nem tudom, tisztában volt-e vele, hogy az összetettbeli harmadik hely múlik rajta. Azt viszont tudhatta, hogy egy ötödik helyért nem éri meg az ütközést kockáztatni, szóval szép gesztus volt a részéről. Ha szándékosan tette, köszönöm neki.”