Fabio Leimer, a GP2 2012-es győztese szerint a Forma-2 jelenlegi formájában puszta pénzpazarlás, mert hiába ér el az ember kiemelkedő eredményeket, az sem jelent garanciát az F1-es előléptetésre. A svájci pilóta változásokat sürget.

 

Különösen peches szezon volt a 2012-es a Forma-2 elődjében, a GP2-ben, az év végi összesítés dobogósai ugyanis sem az azt követő évben, sem később nem tudtak elhelyezkedni a Forma-1-ben.

A bajnoki címet Fabio Leimer szerezte meg, ám mivel nem volt elegendő szponzorpénze, és egyik F1-es csapat támogatását sem élvezte, kénytelen volt lemondania nagy álmáról.

Noha azóta javult a helyzet, mert minden őt követő bajnok (Jolyon Palmer, Stoffel Vandoorne, Pierre Gasly) eljutott a világbajnoki sorozatba, és az idei legjobb Charles Leclerc-nek is kikövezett útja vezet a Sauberhez, Leimer szerint meg kellene oldani, hogy az F2 első helyezettje automatikusan feljebb léphessen.

„El kellene érni, hogy az F2-es bajnok az F1-ben versenyezhessen a következő évben. Szerintem sok versenyző teszi fel magában a kérdést: miért költök el annyi pénzt az F2-ben, ha utána úgysem lesz számomra szabad pilótafülke az F1-ben? Ez a nagy probléma, mert nem is olyan régen a legjobbak mindig bekerültek az F1-be. Valami nem stimmel a rendszerrel.”

A gyári támogatást nélkülöző Forma-1-es csapatok valóban szívesebben szemezgetnek az olyan versenyzők közül, akik jelentős szponzori pénzekkel tudnak hozzájárulni a költségvetéshez, Leimer szerint viszont így értelmét veszti az F2-es bajnokság:

„Így csak időpazarlás az egész, mert ha van elég pénzem, akkor az F3-ból közvetlenül is fel tudok lépni az F1-be. Viszont sokkal egészségesebb lenne, ha lépésről lépésre kellene haladni.”