Az előzetes várakozásokkal szemben eddig nem Rob Huff, hanem Tiago Monteiro viszi a prímet a WTCC-s Hondánál, olyannyira, hogy a portugál a második helyen áll az összetettben. Bár lemaradása több, mint száz pont, nem adta fel vb-álmait.

 

A 2016-os szezon előtt a többség arra számított, hogy a gyári Hondához előlépő Michelisz Norbertnek inkább a világbajnok Rob Huff lesz az igazi mérce, semmint Tiago Monteiro, a gyakorlat azonban mást mutatott, és a három pilóta közül egyértelműen a portugál vitézkedik a legjobban.

Noha a csapat marokkói kizárása nagyon érzékenyen érintette, Monteiro hét versenyhétvége után így is második az összetettben, és bár lemaradása 101 pont az éllovas José María Lópezzel szemben, még nem tett le róla, hogy a hátralevő öt helyszínen behozza lemaradását.

„López előnye nagy, de mindig is azt mondtam, hogy nem adom fel, és ezzel most is így vagyok – fogalmazott a portugál versenyző. – Matematikailag még adott a lehetőség, de az is igaz, hogy egy kis szerencsére is szükségem lesz. Itt a legmagasabb színvonalon zajlik a versengés, ekkora nyomás mellett pedig óhatatlanul is hibáznak a pilóták – nekem ezt kell kihasználnom. Egészen a szezon végéig megpróbálom nyomás alá helyezni Lópezt.”

Az óriási különbség miatt ugyanakkor hamar kiderülhet, hogy Monteiro valóban bizakodhat-e az idény végéig, a következő versenyeket ugyanis López felségterületén, Argentínában rendezik, ahol az éllovas az eddigi hat futamból négyet megnyert.

Ha a hazai hősnek ezúttal is sikerülne a duplázás, valószínűleg szerte is foszlatná Monteiro vb-címről szövögetett álmait, mindaddig viszont a portugál töretlenül bízik magában: „Ez nem csupán álom, tényleg harcolhatunk a trófeáért. Sok verseny hátravan még, melyeken sok pontot gyűjthetünk.”

 

A WTCC állása 14 verseny után:

1. López              244 pont

2. Monteiro        143

3. Catsburg        139

4. Bennani         134

5. Muller            133

6. Michelisz       127