Noha sanghaji második helyével Michelisz Norbert messze túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, a magyar versenyző öröme mégsem felhőtlen, mert az utolsó körben, ráadásul egy kérdéses szituáció után vesztette el a vezetést a nyitófutamon.

 

Ahhoz képest, hogy a sanghaji pálya különleges karakterisztikája miatt Michelisz Norbert előzetesen egy nyögvenyelős hétvégét sem tartott kizártnak, a Honda versenyzője kis híján megnyerte a nyitófutamot, ráadásul csapattársai közül is ő zárt a legeredményesebben. Ennek ellenére nem felhőtlen a magyar versenyző boldogsága, mert hiába állta a sarat sokáig jóval lassabb autójával, a volvós Thed Björk végül az utolsó körben egy erősen megkérdőjelezhető manőverrel taszította le őt az első helyről.

Az agresszív előzést a sportfelügyelők is vizsgálták, ám a svéd végül megúszta egy megrovással, így Michelisz maradt a második helyen. „Nehéz megemészteni, ha a verseny több mint 90 százalékában vezetsz, mégsem tudsz nyerni – mondta a nyitófutam után. – De a második helynek örülnünk kell, mert ezzel így is többet értünk el, mint amire itt számíthattunk.”

Az elszalasztott győzelem után a magyar versenyzőt vigasztalhatja a tény, hogy a pontversenyben így is hatalmasat ugrott előre, és már csupán 14 pont választja el a nem is olyan rég még bajnoki álmokat dédelgető csapattárstól, Tiago Monteirótól. További jó hír, hogy a hétvége során a Honda hivatalosan is megerősítette 2017-es gyári szerepvállalását a WTCC-ben, így a Citroen háttérbe húzódásával nem kizárt, hogy Michelisz jövőre a mezőny leggyorsabb autóját vezetheti majd.

Bajnoki reményeit ráadásul tovább táplálhatja, hogy két klasszissal kevesebb lesz a mezőnyben, mert miután José María López már korábban eldöntötte, hogy a Formula E-ben folytatja, Sanghajban Yvan Muller jelentette be visszavonulását. Figyelembe véve, hogy Michelisz idén milyen remekül helytáll hondás csapattársai mellett, 2017-et illetően a szurkolók is kezdhetnek reménykedni egy minden eddiginél sikeresebb szezonban.

A WTCC bajnoki tabellája 20 verseny után:

1. José María López        361 pont

2. Yvan Muller                 235

3. Tiago Monteiro           204

4. Michelisz Norbert      190

5. Robert Huff                 180