Michelisz Norbert elismerte, úgy kellett már neki a Japánban megszerzett idei első diadala, mint egy falat kenyér, mert a győzelmi ínség egyre jobban nyomasztotta. A versenyző az elmúlt hónapokban már saját magában is elbizonytalanodott.

 
 

Meglepő őszinteséggel vallott lelki tépelődéseiről Michelisz Norbert, aki Japánban aratott idei első győzelme után elismerte, nagyon zavarta a tény, hogy bárhogy is próbálkozott, nagyon sokáig nem sikerült elsőként átszelnie a célvonalat. A magyar versenyző nyugtalanságát csak tovább fokozta, hogy hondás csapattársai, Tiago Monteiro és Rob Huff már az idény első két versenyhétvégéjén szereztek egy-egy győzelmet, ezért ahogy teltek a futamok, egyre több kétely fogalmazódott meg benne.

„Ahogy teltek a hetek, múltak a versenyek a szezonkezdet óta, egyre súlyosabb béklyóként húzott vissza a tudat, hogy még mindig nincsen futamgyőzelmem – írta Michelisz saját honlapján vezetett blogján. – Mint amikor sokáig izomlázzal a lábadban próbálsz futni, erőlködsz, akarsz, de érzed, hogy nem az igazi. Akármennyire is jöttek az eredmények közben, megvoltak a dobogós helyezések, legbelül egyre inkább megkérdőjeleztem saját magamat. A végén már görcsösen akartam azt a sikert.”

Amely nem is jöhetett volna jobb helyszínen, mint a Honda hazai terepén, Motegiben, ahol Michelisz a Honda teljes kivonuló vezérkarát boldoggá tette. Ez a katartikus élmény kihathat jövőbeni teljesítményére is, mert a magyar pilóta máris más embernek érzi magát: „Éreztetek már olyat, amikor egy pozitív történés hatására, mintha kicseréltek volna titeket? Ez az érzés még most, több mint két héttel a japán versenyhétvége után is hajt előre. Újra extra nyomás nélkül koncentrálhatok a dolgomra. Élveztem a felkészülést Kínára, a telemetriázást, az elemzéseket – és alig várom, hogy megint versenyautóba üljek!”

Erre pedig már most hétvégén alkalma nyílik Michelisznek, és bár Sanghaj nem tartozik a Honda kedvenc terepei közé, sokat jelenthet, hogy a japánok autói ezúttal húsz kilóval könnyebbek lesznek, mint a legutóbbi versenyhétvégén. És ha erőből így is valószínűtlennek látszik a nagy siker, egy fordított rajtrácsos pole pozícióval bármi megtörténhet – épp úgy, ahogy Japánban láthattuk!