Feladta Formula–1-es álmait az európai F3 2013-as bajnoka, Raffaele Marciello, mert úgy érzi, soha nem fogja előteremteni azt az őrült összeget, mely a világbajnoki sorozatba való bejutáshoz szükséges. Szerinte tarthatatlan a jelenlegi állapot a motorsport csúcsán.

 

A fiatal versenyzők évek óta panaszkodnak, hogy az F1-be jutás manapság már sokkal inkább a pénzen, mint a tehetségen múlik, legutóbb pedig Raffaele Marciello emelte fel a hangját az aggasztó tendencia miatt.

Az olasz versenyző karrierje sokáig ígéretesen alakult, hiszen már tinédzserkorában beválasztották a Ferrari juniorprogramjába, majd 2013-ban megnyerte a rangos európai F3-at. Ezután a Ferrari és a Sauber színeiben is tesztelt, ám hiába húzott le három szezont a GP2-ben több dobogós eredménnyel, megfelelő anyagi háttér híján esélye sincs bejutnia a legjobban közé. A 21 éves pilóta szerint nevetséges, hogy a csapatok milyen összegeket követelnek a versenyzésért cserébe:

„Tíz-tizenöt millió euróra van szükség, nekem viszont nincs pénzem, úgyhogy ennyit az F1-es reményeimről. Reálisan kell látnom a helyzetem, nem álmodozhatok hülyeségekről. Pedig úgy vélem, szép karrier áll eddig mögöttem, megnyertem a Formula–3-at, és több olyan versenyzőt is legyőztem, akik azóta már az F1-ben vannak, szóval én is megérdemelnék egy helyet.”

Marciello  kijelentette, ha lenne is pénze az F1-hez, azt az összeget akkor is másra költené, az olasz cégek támogatását viszont szívesen elfogadná:

„A vállalatok kicsit jobban is segíthetnének, mert ezeket az összegeket nem örökké kellene fizetniük. Ha az első évben segítenek, és akkor sikerül bizonyítanunk, utána már a saját lábunkra tudunk állni. De a tízmilliós követelés akkor is őrültség a csapatok részérül. Ha lenne tíz millióm, inkább megtartanám magamnak, és életem végéig utazgatnék. De a rendszer alapjaiban rossz, ami nagy kár.”