A negyvenedik, jubileumi Dakar alkalmából a szervezők igyekeztek minden idők egyik legnehezebb pályáját kialakítani, ami olyan jól sikerült, hogy tucatjával esnek ki a versenyzők. Maga Carlos Sainz szerint is túlzásba estek a rendezők.

 

Carlos Sainz úgy véli, az idei Dakar nyitánya egyszerűen túl kemény volt, ennek is tudható be, hogy sokan máris feladták a viadalt. 

A nehéz terep a versenyzőket és a járműveket egyaránt megterheli, így több olyan nagyágyú is bajba került, mint például Nasszer al-Attijah, Giniel de Villiers, Bryce Menzies vagy Nani Roma. A Peugeot-val versenyző Sainz szerint a perui szakaszok túl nagy kihívás elé állítják a versenyzőket:

„Nagyon nehéz szakaszokon vagyunk túl. Elképesztően bonyolult túljutni ezeken a dűnéken, amelyek lágyak és meredek az esésük, ráadásul köves részek is vannak. A rali kezdete borzasztóan nehéz volt, szerintem ez az amatőrök tekintetében már túlzás, fogalmam sincs, hányan lesznek képesek befejezni a szakaszt.”

A versenyt eddig vezető Stephane Peterhansel is úgy véli, felesleges volt ennyire nagy kihívás elé állítani a mezőnyt:

„Nekünk nem okoz olyan nagy gondot, mert gyári autóink vannak, ráadásul a legjobb navigátorokra támaszkodhatunk. De az amatőröknek, akiknek nem olyan nagy teljesítményű az autójuk, igazán nehéz lehet. Sokkal keményebb az idei Dakar, mint a tavalyi.”

Csak az első három szakaszon 43 kiesést regisztrálhattunk, és a mezőny szinte biztosan tovább tizedelődik a verseny előrehaladtával.