A négyszeres Moto GP-világbajnok, Marc Marquez a héten lehetőséget kapott a Red Bulltól, hogy életében először Forma–1-es autóval száguldozzon. A spanyol a 2012-es Toro Rossót vezette Spielbergben.

 

A közös szponzorok révén az F1-es csapatok előszeretettel szerveznek tesztlehetőséget a MotoGP sztárjainak, így vezethette már Valentino Rossi a Ferrarit, Jorge Lorenzo a Mercedest, és most Marc Marquez a Toro Rossót.

A négyszeres Moto GP-bajnokot nemcsak a Red Bull köti össze a csapattal, hanem a Honda-erőforrás is, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a spanyol egyszer kipróbálhassa az osztrák cég tulajdonában lévő autók egyikét.

Erre a héten került sor, amikor Marquez 43 kört tett meg a 2012-es Toro Rossóval a spielbergi pályán – a június végi F1-es Osztrák Nagydíj promóciójaként is. A spanyol klasszis munkáját a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko és a csapat korábbi versenyzője, Mark Webber segítette, de ott volt a helyszínen a Honda motorsportfőnöke, Maszasi Jamamoto és a háromszoros F1-es világbajnok Niki Lauda is.

Marquez autójára a Pirelli demóabroncsait tették fel, ráadáasul sem a KERS, sem a DRS nem segítette, a nem hivatalos köridők alapján viszont így is csupán hat másodperccel maradt el Felipe Massa 2014-es pole pozíciós idejétől. A spanyol nagyon élvezte a száguldást:

„Egész nap le sem lehetett törölni a mosolyt az arcomról, fantasztikus élmény volt. Káprázatos érzés F1-es autót vezetni, eddig még csupán Forma-3-assal volt dolgom, de az is csak két kör erejéig Motegiben. A bevetés előtti reggelen nagyon ideges voltam, éjjel pedig rosszabbul aludtam, mint egy versenynap előtt. De lépésről lépésre haladtam, és igyekeztem élvezni. Sosem fogom elfeledni ezt a napot.”