motogp maverick vinales yamaha motorsport világbajnokságEz a kép még a régi gyártóval Vináles mellén készült, de most már minden más. Mint azt már mindenki tudja a Yamaha azután igazolta le Maverick Vinalest, hogy Lorenzo 8 év után úgy döntött otthagyja a japánokat és inkább Ducatival versenyez tovább. A spanyol pedig kapva kapott az alkalmon és rögtön egy győzelemmel kezdett új csapatánál, ráadásul az előszezoni teszteken sem akadt ellenfele.  

 

Annyi különbség van kettejük között, hogy Vinalesnek nem ez az első idénye a MotoGP-ben, már két évet lehúzott a Suzukinál. Lorenzo viszont 2008-ban a Moto2-ben szerzett világbajnoki címe után érkezett a királykategóriába és rögtön három pole pozícióval és egy futamgyőzelemmel kezdte a szezont.

Most a Ducati új üdvöskéje azt mondta, hogy Vinales hozzáállása és teljesítménye olyan, mint az övé volt újonc szezonjában.

motogp maverick vinales yamaha motorsport világbajnokság

Valamiért azt érzem rajta, hogy annyira akar, mint én abban az időszakban. Nem hisz a mítoszokban csak az eredményekben. Emlékszem senki és semmi nem tudott meggyőzni arról, hogy miért ne nyerhetném meg az összes versenyt. Annyira elkötelezett és erős voltam.

A Rossi ’’téma’’ nem egyszerű

Vinales csapattársát a rutinos öreg rókát Valentino Rossit is simán verte eddig. Lorenzo szerint ez egyre nagyobb kihívást jelent majd a 38 éves olasznak, aki a legidősebb a rajtrácson. Több mint 6 évvel idősebb az Aspar Ducatis, Alvaro Bautistanál aki a második legidősebb versenyző a paddockban.

Valentinonak nagyon nehéz dolga van… Az ő korában jól versenyezni már szinte lehetetlen. Hogyha 38 éves vagy akkor minden verseny és minden szezon már nehezebb, mint az előző. Viszont azt kell mondjam, hogy meglepett mennyire gyors még most is. Ez már nagyon ritka az ő korában.(nevet)

Szerintem abban, hogy még mindig ennyire akar, abban Mavericknek is nagy szerepe van. Folyamatosan kihívást jelent Vale számára és így egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, különben azon kapná magát, hogy Maverick hátát kell néznie.

Lorenzonak igaza lehet. Rossi az előszezoni teszteken a top10-en kívül koválygott, nem találta a tempót és folyamatosan panaszkodott. A katari hétvégén viszont minden megváltozott. Már a pénteki szabadedzésen is javult az olasz teljesítménye, vasárnap a versenyen pedig harmadikként ért célba.

Nem csak a motiváció okozhatta ezt a fordulatot, legalábbis Rossi korábbi csapatársa szerint. Lorenzo szerint az is segített, hogy a versenyt egy felhőszakadás miatt csúsztatni kellett és amikor elindultak még mindig változó körülmények uralkodtak.

Ismerjük Vale-t. Tudjuk nagyon jól, hogy a trükkös körülményeket senki más nem használja ki olyan jól, mint ő. Ha van motivációja és ilyen helyzet uralkodik a pályán, akkor megállíthatatlan. Mindig tudja, hogy meddig tolhatja ki a határokat, mennyire fékezhet rövidet és húzhatja-e koppig a gázkart.

(A motorsport.com cikke alapján)