A tegnap induló Dakar ralin már a prológ is érdekes tanulságokkal szolgált, és a tavaly jól kezdő Sébastien Loeb szerint ez a verseny a Toyotáé lehet, mert Nasszer Al-Attijah remek tempót diktált.

 

A ralilegenda Sébestien Loeb már a Dakar rali előtt is óvatosan nyilatkozott esélyeiről, az első nap pedig igazolta is félelmeit – igaz nem a saját bizonytalansága, hanem a Toyota erős teljesítménye miatt.

A prológot megnyerő Nasszer Al-Attijah a nyúlfarknyi szakaszon is fél percet vert a legjobb peugeot-s Carlos Sainzra, ez pedig aggodalommal tölti el a franciát csapata kilátásait illetően:

„Az autóink nagyon eltérőek, és mivel igazán hosszú rali vár ránk, érdemes kivárni, de az biztos, hogy a Toyota rengeteget fejlődött, Nasszer pedig igazán jó versenyző. Úgy tűnik, minden összeállt náluk, ami megnehezíti az életünket. Az ilyen típusú szakaszokon nehéz lesz legyőzni őket. Idén sokkal gyorsabbak, mint tavaly.”

Al-Attijah öröme azonban a szakaszgyőzelem ellenére sem lehetett felhőtlen, mert az utolsó tíz kilométeren kigyulladt Toyotája. A katari klasszis kénytelen volt maga megküzdeni a lángokkal:

„Erősen kezdtünk, végig vezettünk, aztán a végén valami kigyulladt, és a füst kezdett terjedni. Félrehúzódtam, láttuk a lángokat, és meg tudtuk fékezni. Összességében jó, hogy ilyen rövid szakaszon történt mindez. Egy kis cső eltört, és az összes olaj a forró kipufogóra ömlött. A tűz nem okozott nagy károkat, de a bonyolult elektronika miatt tartottunk tőle, hogy nem tudjuk újraindítani a motort.”

Ennek ellenére végül sikerült életet lehelni az autóba, és a katari meg is nyerte a szakaszt, de a kezdeti technikai hiba aggaszthatja a továbbiakban.