Vasárnap elkezdődik a 2019-es Dakar rali, amelynek Sébastien Loeb a Peugeot gyári kivonulása után privát egységgel vág neki. A francia klasszis elismerte, kissé tart a homokdűnéktől.

 

Peru végeláthatatlan homokdűnéin rendezik meg a 2019-es Dakart, ami merőben eltér az előző két év, kissé ralis szakaszaitól.

Ez Sébastien Loeb teljesítményét is visszavetheti, a francia klasszis ugyanis ilyen terepen kevésbé tapasztalt, mint ellenfelei, ezúttal ráadásul privát csapattal indul, mert a Peugeot kivonta a gyári támogatást.

„Miként közelítem meg a dűnéket? Egyelőre nem tudom, és ez baj – mondta el őszintén Loeb a vasárnap induló megméretés előtt. – Mindenek előtt alázatosnak kell lennünk, és észben tartani, hogy nem szabad elsüllyednünk a homokban.”

„A lényeg, hogy átjussunk a dűnén, amelyeken legfeljebb két percet nyerhetsz, ellenben egy órát is veszíthetsz, ha hibázol. Nem szabad kapkodni. Ugyanakkor az autónk nem alkalmas arra, hogy lassan menjünk át vele a dűnén, szóval meg kell őrizni a lendületet.”

„Mindig ébernek kell lenni, ez az, amit Stephane Peterhansel és a többi rutinos Dakar-menő pontosan tud, és ezen a téren vannak tapasztalatbeli hiányosságaim.”

Loeb 2017-ben már közel állt a csodához, amikor a második helyen végzett, most viszont privát indulóként nem számíthat a Peugeot gyári támogatására. Ennek ellenére optimistán és jó hangulatban készül.

„Mindent a saját módszereink alapján csinálunk majd – a gyári háttér minden áldása és korlátozása nélkül. De nyugodt vagyok, de természetesen nem készülhettem annyit, mint a korábbi években.”

„Az elmúlt versenyek előtt ötször három napot tesztelhettem Marokkóban, most csupán egyet. Más a helyzet, de így is van elég tapasztalatom, hogy hamar megtaláljam a ritmust.”