Elképesztő részletek derültek ki a hétvégi Le Mans-i 24 órást sokáig vezető Toyota kieséséről: a boxban várakozó Kamui Kobajasi azt hitte, hogy a neki mutogató versenyzőtársa egy szabad jelzést adó sportbíró, ám mire tisztázódott a helyzet, a japán kicsinálta az autó kuplungját…

 

Valószínűleg most már hivatalosan is kijelenthető, hogy a Toyota egész egyszerűen el van átkozva Le Mans-ban, hiszen a japánok egymás után másodszor bukták el a diadalt valamilyen bizarr ok miatt.Tavaly a versenyt végig magabiztosan vezetve mindössze néhány perccel a cél előtt ment tönkre autójuk, most pedig szintén győztes helyzetből kellett kiállniuk egy szürreális történet után.

A problémák akkor kezdődtek, amikor a verseny tizedik órájában egy biztonsági autós szakasz során a #7-es Toyotát vezető Mike Conway átadta helyét a soron következő Kamui Kobajasinak. Noha a helycsere gond nélkül megtörtént, a japánnak meg kellett állnia a boxutca végén, a pályán lévő biztonsági autó miatt ugyanis egy ideig pirosan világítottak a lámpák.

Ez még mindig természetes jelenség, az viszont már sokkal kevésbé, hogy egy izgatottságtól túlfűtött versenyző odaálljon az autó elé, és heves gesztikulálással és mutogatással fejezze ki, mennyire szurkol az élen álló egységnek. Márpedig az LMP2-ben versenyző Vincent Capillaire éppen ezt tette, nem is sejtve, hogy ezzel teljesen félrevezeti Kobajasit, aki azt hitte, egy sportbíró mutatja neki, hogy a piros lámpa ellenére kihajthat a pályára.

A japán el is indult, csapata azonban rádión rászólt, hogy azonnal álljon meg, csakhogy a többszöri megállás és újraindulás közben a kuplung tropára ment, a favoritnak számító Toyota pedig kiesett a versenyből…

„A kuplungot nem arra tervezték, hogy egymás után két-háromszor elinduljanak a kocsival – mondta dühöngve a japán csapat technikai igazgatója, Pascal Vasselon. – A többszöri próbálkozás miatt azonnal tönkre is ment.”

A szürreális kiesést kiváltó Capillaire elismerte hibáját, és nem tehetett mást, mint bocsánatot kért: „Épp a váltásra készültem a sisakkal a fejemen, és szerettem volna kifejezni izgatottságomat az élen álló autónak, amely a piros lámpa előtt állt. Teljesen spontán megnyilvánulás volt, de elismerem, nem volt helyénvaló. Sajnálom.”