Elképesztő izgalmak és drámák után nyerte meg a Porsche Timo Bernhard, Earl Bamber és Brendhon Hartley alkotta triója a Le Mans-i 24 órást, hiszen az egység súlyos kezdeti problémák után 18 kör hátrányt ledolgozva csak a 23. órában állt az élre.

 

Noha az elmúlt időszakban egyre elcsépeltebbé vált a mondás, mely szerint soha nem szabad feladni, Le Mans most bizonyította, a legendás 24 órás versenyen tényleg érdemes akkor is küzdeni, amikor már semmi esély nem látszik a győzelemre.

A Porsche #2-es alakulata Timo Bernharddal, Earl Bamberrel és Brendon Hartleyval elképesztő érzelmi hullámvasúton ment keresztül a hétvégén, hiszen szombat este fél hétkor még egy teljes órán keresztül voltak kénytelenek nézni, ahogy szerelőik elkeseredett harcot vívnak meghibásodott autójukkal. A trió a kényszerszünet alatt 18 körös hátrányba került, és az 56. helyről vágott neki újra a körözésnek, ám ekkor valószínűleg már a pilóták is csak a becsület kedvéért ültek volán mögé.

Most azonban sokadszor is bebizonyosodott, hogy Le Mans teljesen más, mint a többi autóverseny, és az események alakulása szép lassan kezdett Hartleyék kezére játszani. Míg ugyanis a #2-es Porsche versenyzői összeszorított fogakkal küzdöttek, és fáradhatatlanul rótták a köröket, a többi LMP1-es autó különböző technikai problémák miatt mind elhullott előlük. Érdekesség, hogy a nagyon küszködése miatt a versenyt sokáig a Jackie Chan által üzemeltetett LMP2-es ORECA vezette, ekkor viszont már a Porschénál is megérezték a vérszagot.

Bernhard, Bamber és Hartley úgy volt vele, hogy ha az élet ilyen hamar visszaadta nekik azt, amit előtte elvett, mindenáron ráhajtanak a győzelemre, és a 23. órában meg is szerezték a vezetést, és gond nélkül nyerték meg a versenyt. A 18 körös hátrányból megnyert Le Mans-i 24 órás után Bernhard alig találta a szavakat:

„Egészen szürreális, ami történt. Amióta juniorpilótaként 1999-ben először versenyeztem Le Mans-ban a Porschéval, arról álmodoztam, hogy egyszer talán lesz esélyem az összetett győzelemre. Most, 18 évvel később közösen összehoztuk a sikert. Még biztosan eltart egy ideig, míg felfogom, mit vittünk véghez.”