Robert Kubica elismerte, pokoli 6 év áll a háta mögött, ám mára sikerült feldolgoznia 2011-es ralibalesetét. Az elmúlt időszakban a lelki sebek miatt kerülte a gyorsasági autózás világát, ám idén már a WEC-ben versenyez.

 

 

Egy virágzó F1-es karriert tett tönkre Robert Kubica 2011-es ralibalesete, mely során a lengyel versenyző keze annyira roncsolódott, hogy többé már nem volt képes visszatérni a száguldó cirkuszba.

A 32 éves pilóta sokáig szándékosan kerülte is a nyilvánosságot, mert lelkileg annyira nehezen dolgozta fel, hogy álmai szertefoszlottak, hogy eleinte még beszélni sem akart róla. Miután keze nagyjából rendbe jött, a raliban próbált vigaszra találni, ám eredményei messze elmaradtak attól, mint amit a Forma-1-ben mutatott. Kubicának végül hat év kellett hozzá, hogy elfogadja a történteket, és visszatérjen a pályaversenyzéshez – korábban viszont ez szóba sem jöhetett nála.

„Nagyon nehéz időszakon vagyok túl. Először a ralizásba fektettem az energiám, de az végül nem úgy ment, mint reméltem. A pályaversenyzéstől viszont szándékosan maradtam távol a balesetem után, mert az egész túlságosan arra emlékeztetett, mivel foglalkoztam azelőtt. Korábban ez volt az egész életem: a Forma-1 volt a legfantasztikusabb, ahová csak eljuthattam.”

Kubica azonban már tavaly sem kapott a teljes évre szóló szerződést a WRC-ben, ezért amikor a Mugellói 12 óráson azonnal meggyőző teljesítményt nyújtott, elgondolkodott a visszaváltáson. Épp ekkor futott be a WEC-ben szereplő privát ByKolles ajánlata, és az első teszten szerencsére az is kiderült, hogy a szűk cockpit ellenére a lengyel elboldogul az LMP1-es autó volánjánál.

Ezután pedig már minden negatív gondolat elkerülte: „Korábban biztosan vegyes érzéseim lettek volna olyan pályákon, ahol az F1-ben is versenyeztem. Ezt az időszakot viszont már lezártam magamban, és csak az előttem álló kihívásra koncentrálok.”