Remekül sikerült a korábbi F1-es futamgyőztes Robert Kubica bahreini tesztje a megbízhatósági vb-n (WEC), melyet követően jó esély látszik rá, hogy sikertelenebb ralis évei után a lengyel sztár a jövőre ebben a sorozatban versenyezzen tovább.

 

Amióta brutális ralibalesete 2011-ben kettétörte F1-es pályafutását, Robert Kubica csak keresi a helyét a motorsport világában, ám korábbi sikereit eddig nem tudta megközelíteni. Ebben persze az játssza a legnagyobb szerepet, hogy a lengyel sztár folyamatosan a rali vb-t (WRC) erőltette, ahol a tapasztalt nagymenők mellett ugyanúgy nem volt reális esélye a győzelemre, mint anno a másik F1-es klasszisnak, Kimi Räikkönennek.

Bár a gyengébb eredmények ellenére Kubica végig a ralizást tartotta prioritásnak, megfelelő szponzori háttér nélkül 2017-re nem maradt számára hely, a gyorsasági autók világából ellenben több ajánlata is érkezett. Hogy az épített pályákon a lengyel tudása nem kopott meg, azt a mugellói 12 órás és a spái 6 órás viadalon is bebizonyította idén, így logikus lépésnek tűnt, hogy kipróbál egy WEC-es autót is.

Erre a hétvégén került sor Bahreinben, ahol Kubica kapásból versenyképes köridőket futott, ráadásul kézsérülése sem gátolta a kényelmes vezetésben: „Amikor a korlátaim nem zavarnak, olyankor egyáltalán nem félek és magabiztos vagyok. Az elmúlt hat hónapban rengeteget edzettem, úgyhogy a fizikai állapotom is kitűnő. Az LMP1 kategória egyébként ugyanolyan, mint az F1, csak zárt kerekekkel. Talán itt versenyzek majd 2017-ben.”

Konkrétumok azonban még nincsenek az ügyben, és Kubica eleinte valószínűleg gyári szerződésről nem is álmodozhat, ám egy privát csapatnál eltöltött szezon után biztosabb feljebb léphetne a jövőben. Ehhez persze kellenek a megfelelő eredmények, ám a lengyel még mindig olyan népszerű az motorsportok rajongói körében, hogy leigazolása marketingszempontból is vonzó lehet valamelyik gyári alakulatnak.