A Forma-1-es futamgyőztes Robert Kubica visszatér a pályaversenyzés világába, miután a rali-vb (WRC) mezőnyében nem maradt neki hely. A lengyel klasszis a megbízhatósági-vb-n (WEC) folytatja 2017-től.

 

Annak ellenére, hogy Robert Kubica Forma-1-es pályafutását egy 2011-es ralibaleset törte ketté, a lengyel később minden áron a WRC-ben szeretett volna feljutni a csúcsra.

Kitartó munkájának és szorgalmának azonban nem lett meg a gyümölcse, mert bár elért néhány biztató eredményt, a legjobbak szintjét soha nem tudta elérni. Mindez oda vezetett, hogy 2017-re nem is kapott megfelelő ajánlatot, így inkább visszatért a pályaversenyzéshez.

Mivel beugró versenyzőként kapásból remek eredményeket ért el különböző sportautó-futamokon, bebizonyosodott, hogy gyorsasága semmit sem kopott, így sikerült is nyélbe ütnie egy szerződést a WEC-ben szereplő ByKolles magánistállóval.

A lengyel már egy novemberi teszten is vezethette a csapat LMP1-esét, ahol rögtön gyorsabb volt a korábbi pilótáknál, így meg is kapta a lehetőséget a teljes szezonra.

„A ralizás után olyan kategóriát kerestem, amely a lehető legközelebb áll a Forma-1-hez – mondta a 32 éves Kubica. – Ezt pedig az LMP1-es autóban találtam meg. A tavalyi WEC-szezon végén már megtehettem néhány kört a CLM P1/01 volánjánál, ahol rögtön kényelmesen éreztem magam, és fokozatosan tudtam növelni a tempóm. Kicsivel több tapasztalattal biztosan még jobb teljesítményre leszek képes. Már nagyon várom a monzai prológot, aztán a szezon kezdetét Silverstone-ban.”