Robert Kubica a hétvégén ismét egy Renault volánja mögött száguld, ám a korábbi F1-es sztár nem a világbajnoki sorozatba tér vissza, hanem a Renault Sport Trophy spái állomásán méreti meg magát. A lengyel klasszis már nagyon várja a bevetést.

 
 

Úgy tűnik, a sors semmiképp sem akarja, hogy Robert Kubica és a Renault útjai hosszabb időre elváljanak egymástól, hiszen a két fél a különböző sorozatokban hosszú évek óta újra meg újra összeakad.

A lengyel formulaautós karrierjét is a francia márka indította be, a pilóta sokáig a Renault juniorprogramjában pallérozódott, és ő volt az első, aki 2005-ben megnyerte a Formula-Renault 3.5 sorozatot. Ennek eredményeképp Kubica az F1-es Renault-t is tesztelhette, majd a BMW-s kezdetek után már a francia csapat versenyzőjeként szerepelt a csúcskategóriában. Borzalmas ralibalesete 2011-ben sajnos meghiúsította a folytatást, ám azt követő hosszas rehabilitációja és más kategóriákban való szereplése után most ismét beül egy Renault volánja mögé.

A hétvégén a Renault Sport Trophy mezőnye Spába látogat, ahol Kubica is szerepet kap: felváltva vezetik majd a Renault RS01-et Christophe Hamonnal. A sorozat szabályai szerint minden autót egy profinak és egy amatőrnek kell vezetnie, így alakult ki ez a versenyzőpárosítás. A lengyel már tesztelte is az autót, és nagyon várja az éles bevetést:

„Nagyon gyorsan otthon éreztem magam az RS01 volánja mögött, még egy olyan kanyargós pályán is, mint az alesi. Az autó kiváló minőségét azonnal érezni lehetett, különösen a hatalmas fékerejét. Lenyűgözött, milyen későn lehet fékezni az egyes kanyarokban, és az autó stabilitása akkor is kiváló, amikor a legnagyobb tapadással fordulsz be. Már nagyon várom, hogy Spában is vezethessem, ahol a leszorítóerő még inkább élvezetessé teszi a versenyzést.”

Karrierjét illető további terveiről Kubica nem számolt be, ám mivel idén már a mugellói 12 óráson is részt vett, nem kizárt, hogy hosszabb távon is visszatér a gyorsasági autók világába.