A MotoGP hétvégi Osztrák Nagydíján ismét nehéz versenyt zárt a Yamaha és Valentino Rossi, az olasz klasszis így kezd egyre távolodni a bajnoki trófeától. A kilencszeres világbajnok lemaradása már 33 pont az éllovas Marc Márquez mögött.

 

A nyári szünet előtt Valentino Rossi még úgy fogalmazott, hogy a bajnoki tabella első öt helyén álló versenyzője közül bárki elhódíthatja a vb-trófeát, ám az azóta eltelt két futamon nem jött ki neki a lépés.

Az olasz legenda Brnóban negyedik, Spilebergben pedig csak hetedik lett, lemaradása pedig már 33 pont az elképesztően stabil éllovashoz, Marc Márquezhez képest. Noha a spanyol sem halmozza a győzelmeket, az elmúlt öt futam mindegyikén dobogóra állhatott, ezért még az is belefért neki, hogy vasárnap Ausztriában az utolsó pillanatban maradt alul az első helyért vívott harcban Andrea Doviziosóval szemben.

Rossinak ugyanakkor esélye sem volt a győzelemre, a Yamaha gumikezelési problémája ugyanis ismét nagyon kidomborodott.

„Nehéz verseny volt ez nekem, és az egész csapatnak – mindnyájan azt hittük, hogy gyorsabbak és erősebbek leszünk. De kihoztuk a lehetőségeinkből a maximumot, nem okolhatjuk magunkat a beállítások vagy a gumiválasztás miatt.”

„Folyamatosan arra koncentráltam, hogy ne nyúzzam szét a hátsó gumit, de 12 kör után nagyon visszaesett a teljesítménye, így le kellett lassítanom, a motort pedig onnantól nehéz volt vezetni.”

Rossi elárulta, egész évben küszködnek a hátsó gumival, amely egyes pályákon jobban, más helyszíneken kevésbé nehezíti meg az életüket: „Továbbra is keményen kell dolgoznunk, mert túl nagy terhelésnek tesszük ki a hátsó gumit – a Honda és a Ducati úgy is gyors tud lenni, hogy szétnyúznák az abroncsokat. A leggyorsabb körök és szektorok listáján nagyon közel vagyunk egymáshoz, de a verseny második felében mi lelassulunk, és elveszítjük a harcot.”

Az élmezőny állása 11 verseny után:

1. Márquez        174 pont

2. Dovizioso       158

3. Vinales            150

4. Rossi               141

5. Pedrosa          139