Majdnem hat év és az kellett hozzá, hogy a fia megnyerje a Forma-1 világbajnoki címét, de most az idősebbik Rosberg végre beszélt a médiával. Lássuk hát, hogy hat év után mennyi mondanivalója volt.

 

A hétvégén Nico Rosberg történelmet írt. Ő lett a második olyan világbajnok, aki apja után szintén felülhetett a trónra. Azonban édesapja - sokakkal ellentétben -nem volt a helyszínen. Pár száz kilométerrel odébb nézte, ahogy a fia megismétli azt, amit ő 1982-ben már elért. Keke az utóbbi időben visszahúzódott nem mutatkozott nyilvánosan. Olyan híresztelések is szárnyra kaptak, hogy meghalt. Persze amikor az ifjabb Rosberg nyert, azonnal a helyszínre sietett, beszállt az ünneplésbe, és meg is szólalt.

Az én szerepem az, hogy a háttérből támogattam Nicót. Amit nem szabad elfelejteni, hogy 2010. január 1. óta nem adtam interjút senkinek. Ma ezt nem lehetett elkerülni.

Hol volt az utóbbi napokban?

Dubaiban. Csak nem voltam szem előtt.(nevet)

Hotelben?

Igen. Aztán néhány napot a barátaimnál.

Az utóbbi időben eléggé eltűnt mindenki szeme elől…

Úgy éreztem itt volt az idő, hogy egyet háta lépjek. Nem volt más választásom, ha elmegyek az egész hétvégére a pályára, és semmit se csinálok, akkor nem lett volna egy nyugodt percem se. Megbeszéltük Nicóval, hogy nem leszek ott, de ha ünnepelni kell azonnal megyek.

Nico tudta hol van?

Persze. Tudta, hogy Dubaiban vagyok, de azt nem, hogy pontosan hol.

Amikor Lewis az utolsó körökben magára húzta a fiát, mit gondolt?

Belekortyoltam a sörömbe, és csak az járt a fejemben ez izgalmas lesz.

Mit gondol Verstappenről?

Ő az, aki majdnem kiesett az első kanyarban ugye? (nevet)

Viccet félretéve piszok tehetséges kölyök. De valakinek el kell kezdenie tanítani, ha ezt megteszik a jövő világbajnoka lehet belőle. Most még rengeteg jó eredményt dob el így magától… A Forma 1 pedig az eredményekről szól.

Nehéz Nicót nézni? Ugyanazokat érzi, mint ő?

Persze. Az apák ezt biztosan megértik.

Ön az egyetlen világbajnok, aki látta a fiát nyerni.

Igen, ahogy valaki mondta:”Az egyedüli”. Éppen hogy sikerült megélni.

Hitte volna, hogy ez a nap is eljön?

Gondoltam rá, főleg az utóbbi években. Volt egy szabályom mikor az F-1-be jöttem. Három dolgot kell elérned. Megnyerni az első futamod, nyerni Monacóban és világbajnoknak lenni. Nicónak is mindig ezt mondtam. Most már keresztet vethetünk rá és mondhatjuk, túl vagyunk rajta. Megcsináltuk.

Különbözik valamiben a fia vezetési stílusa az önétől?

Abban, hogy jobb az autója. Egyébként semmiben.

Hogy érte el, hogy mentálisan ilyen felkészült legyen?

Nem tudom. De teljesen lenyűgözött. Csodálom a mentális erősségét és az elkötelezettségét. Tudniuk kell, az olyan embereknek, mint Nico, az elkötelezettségük 110% körül van. Meg kell mondanom, sokkal elkötelezettebb, mint én voltam annak idején.

A Mercedesnek most már két világbajnoka van. Mennyire változtatja meg ez a csapat dinamikáját?

 Egy boldog pilóta mindig jobban teljesít, mint egy boldogtalan. Szerintem Nico emelni fogja a szintet jövőre. Jenson is így csinálta, amikor bajnok lett és én is. Valószínűleg ez fog történni vele is. Benne van a pakliban.

Nico nagyon érzelmes volt, mikor önről beszélt.

Igen, mert ez egy családi sport. Tudja, mit jelent nekem és én is tudom, hogy ez mit jelent neki.

Mi a fontosabb Önnek? A fia győzelme vagy a sajátja?

Az enyém nem számít, olyan régen volt már. Akár fogorvos is lehettem volna. Nekem már semmit se jelent, hogy mit értem el. Most már az a lényeg, hogy Nico miképp teljesít. Az a fontos, hogy sikeres és boldog legyen. Apaként nekem ez a célom.

A Nico többször megemlítette már az ön szombat esti üzeneteit, arról, hogy adjon bele mindent és autózzon mindig a határon.

Ez egy kicsit nehéz, mert mondani kell valamit, de mit? Mondjam azt, hogy ne essen ki az első kanyarban? Nyilván nem tehetem. Úgyhogy próbálom fenntartani a jókedvét. Ez egy sport és az a lényeg, hogy élvezze. A nyomásnak mindig kisebbnek kell lennie, mint az élvezetnek. Csak így van értelme.

Nehéz dolga volta a fiának ennyi jó pilótával szemben?

Ez is a játék része. Már 2014-ben is bajnok lehetett volna. Mindig a tűz közelében volt. Persze az utóbbi három évben különösen. Folyamatosan nagy volt a teher, hogy ki tud nyerni az adott hétvégén.

Minden évben a bajnokságért küzdött,de a be nem fejezett futamok nagyon fájtak. Például Szingapúrban poleról indult, sajnos egy rossz kormány és bumm. Ugrott a verseny. Igaz ez is a sport velejárója.

Az én időmben még annyira megbízhatatlanok voltak az autók, hogy eggyel több vagy kevesebb be nem fejezett futam közel se számított annyit. Manapság egy rossz futam nagy katasztrófa, mert az autók profik és megbízhatók.

Könnyebb a XXI században bajnoknak lenni, mint az önében?

Nem. Nem könnyebb és nem is nehezebb. Ez már egy teljesen más játék. Ha megnézzük a teniszt, semmi köze ahhoz, mint ami 30 éve volt. Ma már egy precíziós játék. Erősnek és magasnak kell lenned. Ugyanez igaz a mai F1-re is.

Amikor bajnok lett, mindössze egy versenyt nyert. Lewis idén 10 versenyt nyert, és nem lett bajnok…

Ez igaz. Viszont Lewis a legjobb autóban ült 50 lóerő plusszal. Én viszont 250 lóerő lemaradásban voltam a legjobbhoz képest. Szóval nem lehet összehasonlítani a tojásokat. Az én időmben a tojások teljesen másképp néztek ki.

Mit mond azoknak, akik szerint Niconak csak szerencséje volt, nem megérdemelten lett bajnok?

Úgy éreztem, hogy Lewisnak már kétszer volt szerencséje. Szóval miért ne lehetne most az egyszer a fiam Fortuna kegyeltje? Ha megnyered a bajnokságot, akkor nem lehet, hogy a balsors üldöz. Én már majdnem bajnok lettem, amikor leesett a váltó az autóról. Szerintem szerencse nélkül nincs győzelem.