Ötven nappal a verseny rajtja előtt Moszkvában rántották le a leplet a Selyemúton zajló viadal részleteiről. Az esemény rangját jelzi, hogy ott volt a sportág összes élversenyzője, s nem csupán Oroszországból, hanem a világ minden részéről. Azok a pilóták például mind, akik közül az egyik valószínűleg győztesként halad majd át a céldobogón Hhszianban, így Cyril Despres, Stéphane Peterhansel, Nasszer al-Attijah, vagy éppen a kamionos mezőnyből Ajrat Margyejev és Gerard De Rooy. 

 

Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László nem utazott el az útvonal bemutatására, de ott lesz július 7-én a Vörös téren tartandó ünnepélyes rajtceremónián, s megpróbálja átverekedni magát a majd’ 10 ezer kilométeres versenytávon. 

A hetedik alkalommal tartandó Silk Way-rali több szempontból is különlegesnek ígérkezik. 

A monumentalitása már akkor kiderül, ha csak a főbb számait vesszük górcső alá: 9608 kilométer, 14 versenynap, 17 szelektív szakasz (lesz olyan nap, amikor kettőt is tartanak). 

A gépátvételt és az adminisztratív ellenőrzést július 5-6-án tartják a Luzsnyiki olimpiai stadionban (ami az utóbbi években valósággal a versenyzők szívéhez nőtt, de hogy jól ismerik a környéket, az teljesen biztos). Az ünnepélyes rajtceremónia után három szelektív szakaszt tartanak Oroszországban, majd következik négy nagyon intenzív versenynap a kazah sztyeppéken, mielőtt a versenyzők belépnének Kínába. Ott az első szakasz után kerül sor a jól megérdemelt szünnapra Ürümcsiben, majd a mezőny hét felejthetetlen, de nagyon nehéz szakaszt teljesít a homokos és dűnés tájakon, belekóstol a Góbi sivatag szépségeibe, mielőtt megérkezne Hszianba. 

Azon kívül, hogy lesznek száz százalékosan új pályák, a szervezők amennyire lehetett, próbálták csökkenteni az összekötő szakaszok hosszát, és lesz három versenynap, amelyen két mért szakaszt teljesít a mezőny – az össztáv pedig több, mint 9600 kilométer. 

Ahogyan 2016-ban, a Silk Way-ralit az idén is hatalmas média-figyelem övezi majd: nem kevesebb, mint 196 ország televíziós csatornáin láthatók majd képsorok a versenyről. 

A verseny szervezői ettől az évtől kezdve az Euronews hírcsatornával működnek együtt, amely 20 nyelven, 114 országban ad hírt az eseményekről. Ami pedig Kínát illeti, megállapodás született a szervezők és az FB Life, a helyi vezető digitális platform vezetői között. A kimondottan az automobil szektort célzó csoportnak több mint tízmillió állandó tagja van, és majd’ száz millióan látogatják.