Az F1-es Monacói Nagydíjat kihagyó Fernando Alonso az ötödik helyről vághat neki a vasárnapi legendás Indy500-as versenynek, miután az időmérőn is remekelt. A spanyol úgy érzi, gyorsabb is lehetett volna.

 

 

Az Indy500 világába újoncként belekóstoló Fernando Alonsónak mindössze néhány edzésnap elég volt hozzá, hogy az időmérőn kapásból a nagyágyúk ellen küzdjön.

A kétszeres F1-es világbajnok nem csupán bekerült a leggyorsabb kilenc pilóta közé, de ott az ötödik helyet kaparintotta meg, így reális eséllyel szállhat küzdelembe a győzelemért a vasárnap rendezendő versenyen. A spanyol teljesítményének értékét tovább növeli, hogy időmérős menete során még technikai probléma is hátráltatta.

A Honda turbójában a nyomás 1.4 bar fölé kúszott, az elektronika így azonnal durván leszabályozta a motort, ami nagyban visszavetette Alonsót. A versenyző már azt hitte, lőttek is az időmérőjének, ám végül így is jó átlagot futott.

„A második körömön az utolsó kanyarban túl nagy volt a turbónyomás, és amikor az elektronika közbeavatkozott, az olyan volt, mintha valaki rátaposott volna a fékre. Egyet leváltottam, hogy újra begyorsuljak, aztán majdnem ki is álltam a boxban, mert az gondoltam, hogy ennek a kvalifikációnak így vége. A végeredmény azonban kellemes meglepetés volt – a pole pozícióhoz is nagyon közel tudtam volna kerülni.”

Alonso egyébként folyamatosan harcol a technika ördögével, olyannyira, hogy még abban sem lehetett biztos, hogy az időmérőn egyáltalán elindulhat, mert autójában nem sokkal a kvalifikáció előtt motort kellett cserélni.

„Az edzések jól alakultak, de aztán kiszúrtunk néhány problémát a motoron. Volt olyan pont, amikor abban sem lehettem biztos, hogy részt veszek az időmérőn. A problémák nélkül lehet, hogy ott lennék az első sorban, de ha az ember benne van a legjobb kilencben, a verseny szempontjából már nem annyira fontos a pontos sorrend.”