Pénteken Monzában a Toyota és a Porsche 2017-es LMP1-es prototípusáról is lerántották a leplet - a két autó alapvetően a tavalyi modellek továbbfejlesztett verziói, persze jelentős módosításokkal.

 

Az Audi váratlan távozása után minden szem a Toyotára és a Porschéra szegeződik majd a 2017-es Le Mans-i megméretésen, és a szezon előtt a két gyártóóriás le is leplezte új prototípusait.

A német márka célja természetesen az, hogy megismételje tavalyi sikereit, hiszen akkor mind az egész bajnokságot, mind a Le Mans-i viadalt meg tudta nyerni. Ehhez a már jól bevált, elmúlt években is használt karosszériát vetik be, valamint egy 2 literes V4-es belsőégésű motort, kiegészítve egy 8MJ-s hibrid rendszerrel. A Porsche csapatfőnöke, Andrea Seidl elmondta, a korábbi kasztni ellenére az autót sikerült 60-70 százalékban megújítani:

"A 919 Hybrid alapkoncepciója lehetővé teszi, hogy optimalizáljuk a részleteket, így folyamatosan növeljük a hatékonyságot. A monocoque marad a korábbi, de a többi területen részletes elemzések alapján eszközöltünk vátoztatásokat."

A Porsche #1-es autóját a tavalyi bajnok Neel Jani, valamint Andre Lotterer és Nick Tandy vezeti, míg a #2-esben Earl Bamber, Timo Bernhard és Brendon Hartley ül majd. 

A Toyota szintén a tavalyi monocoque köré álmodta meg 2017-es koncepcióját, és elmondásuk szerint minden területen sikerült előrelépniük. A 2.4 literes motor alapos ráncfelvarráson esett keresztül és a 8 MJ-os hibrid rendszert is sikerült megfelelően optimalizálni. A hibrid projekt vezetője Murata Hisztake optimistán tekint a jövőbe:

"Csapatunk a tavalyi Le Mans-i 24 órás óta szüntelenül dolgozik, hogy olyan hajtásláncot építsen, amely egy körön és teljes versenytávon is nagy teljesítményre képes. Ennek a munkának az eredménye egy vadonatúj motor, illetve számos jelentős módosítás a generátorban és az akkumulátorban. Az első eredmények nagyon biztatóak, de folytatjuk a finomhangolást, hogy a rajtig készen álljunk."

A Toyota egyik autóját Mike Conway, Kamui Kobajasi és José María López, a másikat pedig Sébastien Buemi, Anthony Davidson és Kazuki Nakadzsima vezeti.