Szemet gyönyörködtető, egyedi kialakítású és az alkotók reményei szerint pokolian gyors is a Peugeot 2017-es Dakarra épített autója, a 3008 DKR, melyet a franciák kedden mutattak be a nagy nyilvánosság előtt. A csapat célja az újabb dél-amerikai győzelem.

 

Vadonatúj autóval vág neki a Peugeot a 2017-es Dakarnak, amelyhez a franciák a jövő hónapban bemutatott 3008 SUV-ot használták alapnak. A versenyautó ennek kapcsán a 3008 DKR nevet kapta, melynek első bevetése októberben lesz Marokkóban, ahol Carlos Sainz ül majd a volánnál.

Miután a kocsi elődjével Stéphane Peterhansel megnyerte az előző Dakart, a Peugeot-nak nem is lehet más a célja, minthogy megvédje címét. „A 3008 a következő lépcsőfokot szimbolizálja – mondta a Peugeot Sportot vezető Bruno Famin. – Az autó megalkotása során az volt a célunk, hogy kiküszöböljük elődje gyenge pontjait, az erősségein pedig tovább csiszoljunk. És persze volt néhány szabályváltozás is, melyekhez alkalmazkodnunk kellett.”

Csakúgy, mint az előző modell, a 3008 DKR is két kerék meghajtású, de a tervezők szándékai szerint alacsonyabb fordulatszám mellett nagyobb nyomatékot ad majd le, így javítva a vezethetőségen. Ezen kívül javítottak az autó megbízhatóságán, áttervezték a felfüggesztéseket, újragondolták a hűtést, és az új szabályok értelmében a turbószűkítőn méretét is csökkentették.

Ahogy a legtöbb márka, a Peugeot is szeretné minél inkább hangsúlyozni azt az üzenetet, hogy a versenyautó és annak utcai modellje azonos alapra épült és azonos filozófia szerint készült, így ezt nyomatékosította Sébastien Criquet tervezőmérnök is: „Dakar-járgányunk a Peugeot legújabb SUV-jának extrém kifejezése. Magán viseli az utcai autó jellegzetes tervezési vonásait, de mindezt ralis környezetbe ülteti át. Ez egy igazi álommunka egy tervezőnek, hiszen az ember fejében mindig ott motoszkál az adott autó versenyváltozatának képe.”

A Peugeot 3008 DKR-t Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz, Sébastien Loeb és Cyril Despres vezeti majd a januári Dakaron.