Ugyan a Maláj Nagydíj szinte tökéletesen alakult a Formula–1-es címvédő Lewis Hamilton számára, vannak, akik máris aggódnak, hogy elveszítheti a versenyelőnyét – mert áttér a vegán táplálkozásra.

 

A vegán táplálkozás nagyjából annyit tesz, hogy az ember az összes álati eredetű dolgot száműzi az étrendjéből, azaz nem fogyaszt húst, halat és tojást sem.

Az Egyesült Királyságban – ahol Hamilton is született természetesen – napjainkban több mint félmillióan étkeznek így, ami a háromszorosa az egy évtizeddel ezelőtti számnak.

A háromszoros világbajnok a Szingapúri GP előtt jelentette be, hogy átáll a vegán étkezésre, mire elő is kerültek a szakvélemények pró és kontra.

Dr. Rob Child, aki a McLarennél és a Ferrarinál, valamint Tour de France-on versenyző kerékpárosokkal és olimpikon atlétákkal is dolgozó biokémikus például nem tartja jó ötletnek a váltást, főleg az időpontja miatt.

„Szerintem rossz ötlet a szezon közepén átállni – kezdte Child. – A diéta-váltás sokszor hoz magával időszakos problémákat, aminek az eredményeképpen romolhat a teljesítmény. Ezért a sportolók általában a holtszezonban hajtanak végre jelentős változásokat. Jelenleg is elég szoros a vb-állás, és minden lehetséges előnyforrást meg kell ragadni.

Ráadásul a vegán étrend egyik sajátossága, hogy csökkenti a tesztoszteron-szintet, ami hozzájárul az agresszivitáshoz, ami előnyös tud lenni az autóversenyzésben, továbáb segíti az izomerőt és -regenerálódást.“

Ehhez jön még, hogy a szakember állítása szerint a vasmennyiség is csökkeni fog Hamilton szervezetében, amire pedig a profi sportolóknak szükségük van.

Ugyanakkor nem Hamilton az egyetlen sztársportoló, aki a vegánra szavazott: Venus és Serena Williams is így teniszezik már 2012 óta és például abban az évben megnyerték az olimpia páros versenyét. Novak Djokovics sem eszik állati eredetű dolgokat, idén ráadásul megnyitotta a saját vegán éttermét. A Bournemouth és az angol válogatott labdarúgója, Jermaine Defoe pedig ennek az étrendnek tulajdonítja, hogy 34 évesen is jó formában játszik.