Egy 1966-os Le Mans-i Ford GT40-est 12 millió dollárért kínálnak megvételre a Sotheby’s aukciós háznál.

 

Ha esetleg volna napi árfolyamon majd 3.4 milliárd forintja bárkinek, az augusztus 24–25-i hétvégén licitálhatna a Sotheby aukciós ház árverésén egy Ford GT40 MkII-re, amely az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen a harmadik helyen futott be, de úgy, hogy az első két pozícióban is Ford végzett, tehát az amerikai gyár tarolt – a győztes kocsival többek között bizonyos Bruce McLaren ment…

Ezt a konkrét modellt akkor Ronnie Bucknum és Dick Hutcherson amerikai pilóták vezették, méghozzá a Holman-Moody csapat színeiben.

A kikiáltási ár 9 millió amerikai dollár, ám a becslések szerint inkább 12 körül kerlhet el a kocsi.

„Ha ez az autó nem lett volna, akkor az autóversenyzés nemcsak szegényebb, hanem nagyon más lenne – mondta Alexander Weaver, a Sotheby’s autóspecialistája.

– Ezt a Fordot olyan állapotba hozták vissza, amilyenben annak idején versenyzett, ez fontos szempont lehet a vásárlóknak. Ez a Ford azonban aranyat ér, anno legyőzte a Ferrarit is, úgyhogy mindörökké úgy emlékeznek majd rá, mint a valaha volt egyik legnagyoszerűbb Fordra.“

Idén már jelentettek meg könyvet is erről a modellről, és már a legkisebb becsléssel, a 9 millió dollárossal is csúcsot döntene, hiszen Michael Schumacher Formula–1-es világbajnok Ferrarijáért 7 milliót fizettek anno.