Sébastien Buemi 14 pontos előnnyel érkezett meg a Formula E múlt hévégi szezonzárójára, mégis Lucas di Grassi nyerte meg a bajnokságot. A tavalyi bajnok svájci ugyanakkor nem bánkódik a vereség miatt, mert tudja, rajta kívülálló okok miatt maradt le a trófeáról.

 

Nem volt könnyű dolga idén Sébastien Bueminek, akinek két fronton kellett helytállnia. A svájci versenyző a megbízhatósági-vb-n (WEC), illetve a Formula E-ben versenyzett, és mivel az egyik hétvégén ütköztek a két sorozat versenyei, kénytelen volt dönteni. Végül a kockázatosabb utat választotta, és kihagyva a Formula E kétversenyes New York-i fordulóját, inkább a WEC nürburgringi futamán indult, így sok pontot eldobott magától.

Ám valószínűleg még ez sem állhatta volna útját, ha autója technikai szabálytalansága miatt nem diszkvalifikálják két versenyről. A négy nullázás azonban már nem fért bele a viszonylag rövid szezonba, így elbukta a bajnoki címet Lucas di Grassival szemben.

„Szerintem jó munkát végeztem, a saját teljesítményemmel kapcsolatban nincs bennem hiányérzet – mondta Buemi. – Amikor két versenyt kihagysz, kétszer pedig kizárnak, mit is tehetnél egy olyan bajnokságban, ahol csak 12 futam van? Nyilvánvalóan ezek jelentették a legnagyobb problémát a bajnoki szezonomban. Csalódott vagyok, de nem akarom kisebbíteni Lucas érdemeit, mert nagyszerű munkát végzett. Minden versenyen elindult, így megérdemelten lett bajnok.”

Noha Di Grassi csupán két versenyt nyert meg, miközben a bajnoki címről lemaradó Buemi hatot, a brazil  úgy érzi, mindent megtett azért, hogy ő ünnepelhessen a végén:

„Egy pillanatra sem vesztettem el a hitemet. Idén négy csapat is folyamatosan küzdött a győzelemért, és a mezőny színvonala is most volt a legmagasabb. Minden időmérő nagyon intenzív volt, és ilyenkor rendre a maximumot kell kihoznod magadból és az autóból. A másik tényező pedig, hogy én csak a Formula E-re koncentráltam, ami a kezemre játszott.”