nascar alex bowman verseny autó fiatal tehetségEgy fiatal és tehetséges autóversenyzőnek sosem könnyű. De a tengerentúlon nem csak a pénzösszegek nagyobbak, mint itthon, hanem a piac és a lehetőségek is hatalmas méreteket öltenek. Alex Bowman egy lehetőségre vár, na de meddig érdemes várni? Egy életreszóló élményt már kapott, amikor a 88-as autót vezethette tavaly. Mikor kapja meg vajon a teljes idényre szóló szerződést? Egyelőre nem tudni. Ám az biztos, hogy Bowman kész a kihívásokra.

 

Az elmúlt két évben Alexander Bowman a Mecca of Midgets versenyen vett részt autójával. A holtszezont rengeteg felkészüléssel és edzéssel töltötte, beleértve a késő éjjeli szervizet is. Az autón tehát sokat dolgozott maga Bowman is, ám a vezetést rendszerint másra hagyta.

Az idei esztendőt tekintve a stratégiája kifejezetten sikeresnek mondható. A pennsylvaniai autóversenyző a sprint szakágból, Smith nyerte a nyolc körös előfutamot és negyedikként futott be a négyes számú kvalifikációs versenyen csütörtök éjjel. Innen tovább lépett az elsődleges versenyre és 11. helyen érkezett meg a célba.

 „Bebizonyítottam, hogy képes vagyok megcsinálni”

Nos, Bowman figyelmének középpontjában már nem a kisebb kategóriák és versenyek szerepelnek. Leginkább arra fókuszál, hogy visszakerüljön a NASCAR-ba. És hogyha arról beszélünk, hogy ki lehet a megfelelő ember egy versenyzői ülésre az újdonsült Monster Energy Cup-ban, akkor Bowmannél tökéletesebb célpont nincs is. Motivált, rengeteg potenciál van benne és nincs ülése ugye másik csapatnál, viszont rendelkezik már tapasztalattal a Sprint Cup-ból még a 2014-es esztendőből.

nascar alex bowman verseny autó fiatal tehetség

Az arizonai Tusconban székelő 23 éves versenyző lehetőséget kapott a bizonyításra előző szezonban, mikor is a 88-as autó volánját vehette át a Hendrick Motorsportnál. Dale Earnhardt Jr. nem tartozik a könnyen pótolható emberek közé a NASCAR-ban, de Bowman teljesítménye kiváló volt.

Habár kevesebb, mint 1 hónap van már csak hátra a NASCAR szezon kezdetéig, Bowmannek csupán egyetlen esemény van bejelölve a naptárában, ez pedig a szezonkezdő daytonai verseny.

„Elég király élmény volt.”

- nyilatkozta Bowman a tavalyi versenyéről a 88-as Chevyben. „Ha esetleg a következő futamom az utolsó indulásom a legmagasabb osztályban, akkor a győzelemért kell harcolnom valamint a csapatért. Vezetni egy csomó kört, elől lenni, mutatni a szponzorokat és eközben jól szeretném magam érezni természetesen.”

 nascar alex bowman verseny autó fiatal tehetség

 „Bebizonyítottam, hogy képes vagyok rá. Úgy érzem ez így korrekt megfogalmazás. Minden egyes pillanatát élveztem az előző versenynek is és elképesztően hálás vagyok a lehetőségért, amit a csapat adott nekem. Sok jó barátot sikerült szereznem. Ez egy olyan pontja az életemnek, amire mindig emlékezni fogok és jó érzésekkel gondolok vissza öreg koromban. Teljesen mindegy, hogy merre tart majd a karrierem, a barátok és az élmények örökké szólnak.”

Bowman 3-szor zárt az első tíz helyezett pilóta között a 10 indulása alkalmával. Ez egy figyelemreméltó számadat a 88-as (pót)versenyzőtől. Mérföldekkel kilóg azonban a hazai közönség előtt végrehajtott zseniális vezetése, amikor is a Phoenix International Raceway-en a szurkolók egészen pole pozícióig juttatták. Na de természetesen nem csak a szurkoláson múlt, hiszen Bowman tényleg bizonyított és a versenyen 194 kört vezetett a 324-ből. A verseny vége azonban nem úgy jött ki számára, ahogy szerette volna és végül 6. helyen zárta a futamot.

 A mágikus dollár

Annak ellenére, hogy egy pole pozíciót, három top5-ös helyezést és hét top10-es eredményt tud felmutatni 11 indulásból a JR Motorsportnál, Bowman még továbbra sem kapja meg a teljes idényes támogatást az Xfinity sorozatban. De ő aztán nem adja fel az álmait!

 „Ez csupán pénz kérdése.”- mondja Bowman. „A sportunk pénzorientált és nem csak rajtad múlik a dolog. Nem csupán magad finanszírozod ezt, mert az képtelenség. Nem tudok megírni egy csekket és kifizetni mindent egymagam. Próbáom úgy alakítani, hogy nekem írják a csekkeket és akkor talán vezethetek majd. Az lenne maga a tökély, ha találnék egy csúcs szponzort és minden a helyére kerülne. Ha ez megtörténne, minden lehetőségem meglenne az indulásra. Egyelőre azonban erre várnom kell még mert nincsen meg a megfelelő anyagi biztosítás a versenyzésemhez.”

nascar alex bowman verseny autó fiatal tehetség

Napi munkakapcsolatban áll a Hendrick Motorsporttal. Továbbra is teszteket végez nekik és szervezetnek, és a szimulátoros munkát sem hanyagolja el. Bowman elmondása szerint igazán hálás, amiért a Hendrick csapatnak dolgozhat és szerencsésnek érzi magát.

 „Nagyon elégedett vagyok és mindenért hálás vagyok nekik. Ez egy olyan helyzet, amit nem szeretnék itt hagyni. A csapat az egyik legjobb és büszkeséggel tölt el, hogy a részese lehetek. Minden nappal, amit velük töltök egyre inkább érzem magamon a fejlődést. Lehetőségem van olyan pilótákkal együtt tevékenykedni, mint Jimmie Johnson, Dale Jr., Kasey Kahne vagy Chase Elliott. Szivacsként próbálok viselkedni és minden tudást magamba szívni, amit csak lehet. Ha szembejön egy lehetőség az utcán, meg kell ragadnod. Ha kapok egy lehetőséget, hogy tanuljak valami újat, az mindig az előnyömre válik. Minél többet töltök a csapattal, annál többet tudok tanulni.”

Bowman azt is elárulta még, hogy késznek érzi magát, ha esetlegesen valaki kidől szezon közben. Ilyet nyilvánvalóan nem kíván semelyik vetélytársának, de a sportban bármi megtörténhet. Minden esetre érdeklődéssel várjuk Bowman esetleges feltörését a tengerentúli sorozatban. Talán 2017 az ő éve lesz?

A motorsport.com cikke alapján.