Ahogy arra számítani lehetett, nem marad következmények nélkül, hogy a WTCC legutóbbi hétvégéjén Vila Realban semmilyen biztonsági korlát nem szegélyezte a pályát. Az FIA nagyon megbüntetheti a portugálokat.

 

Nagy vihart kavart Tom Coronel balesete, aki Vila Realban egy kerékhiba miatt vesztette el autója fölött az irányítást, és miután átszánkázott egy virágágyáson, frontálisan ütközött egy pálya menti tűzoltókocsiba.

Az eset azonnal számos kérdést vetett fel, ám a legégetőbb ezek közül, hogy miként fordulhatott elő, hogy a pályát semmilyen védőkorlát nem övezte. A helyen, ahol Coronel autója becsapódott, nézők is állhattak volna, de a sportbírók is gyakran mászkálnak arra, így az FIA alapos kivizsgálást ígért.

Annyi mindenesetre máris kiderült, hogy a pályát nem a homologizált verziójában használták. A szövetség az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra az eset után:

„A WTCC legutóbbi fordulóján, Vila Realban egy edzés során Tom Coronel autója technikai hibát szenvedett, melynek következtében letért a pályáról, és beleütközött egy olyan járműbe, amely hivatalosan már a pályán kívül állt. Ez azért következhetett be, mert a balesetkor a pályát nem a homologizált konfigurációban használták. A versenyhétvége további részére azonnali korrekciós intézkedések valósultak meg, de hamarosan részletes elemzés veszi kezdetét annak érdekében, hogy megértsük, miként előzhetnénk meg a hasonló eseteket.”

Erre már csak azért is nagy szükség lenne, mert a Forma-1-ben Jules Bianchi hasonló helyzetben szenvedett végül halálos kimenetelű balesetet 2014-ben, és ezúttal is csak a szerencsén múlott, hogy Coronel megúszta a 25G erejű becsapódást.