75 éves korában elhunyt a HANS-eszköz feltalálója, Dr. Robert Hubbard.

 

Robert Hubbard a Michigan State University professzora volt, különböző anyagtudományokkal és mechanikával foglalkozott egészen a 2006-os vissza-, vagy inkább tényleges nyugdíba vonulásáig.

Előtte azonban kitalálta a HANS-eszközt, méghozzá a sógorával, az IMSA SportsCar Championship-szériában verenyző Jim Downinggal.

A HANS története nem indult könnyedén, de mára abszolút bevett eszköz, sőt, kötelező szinte minden kategóriában.

Idáig úgy jutottunk el, hogy Hubbard sokáig tanulmányozta az orzságúti közlekedést is, vizsgálta az agyat, és az egyeteme kutatóintézetében is dolgozott, miközben befejezte a PhD-dolgozatát, miután a sógorával rájöttek, hogy a közúti balesetek nagy százalékát az okozza, hogy a pilóta feje, nyaka nincs rögzítve, még nkább védve, és így szenvednek koponyasérüléseket.

A HANS elterjedéséhez nyilván hozzájárult Ayrton Senna 1994-es halála, mert a korai változatból egyet Gerhard Berger már 1995-ben tesztelt.

merikában eleinte nagy volt az ellenállás, aztán Dale Earnhardt Sr 2001-es halála ott is elfogadottá tette, és már annak az évnek a végére 250-ről 3000-re nőtt az eladások száma.