A vegyes eredményekkel záruló ralis évek után Robert Kubica szinte biztosan visszatér a gyökerekhez, és ismét a gyorsasági autók világában versenyez tovább. A korábbi F1-es sztárnak több ajánlata is van, de még nem döntött, melyiket választja.

 

Lassan hat éve már, hogy borzalmas ralibalesete keresztbe törte Robert Kubica ígéretes Formula-1-es pályafutását, a lengyel klasszis azonban a megpróbáltatások ellenére is folyamatosan keresi a számára megfelelő lehetőségeket.

Súlyos kézsérülése miatt az F1-es visszatérés sajnos kivitelezhetetlen, ám miután a rali-vb-n nem jött össze neki az átütő siker, a gyorsasági autók világában még mindig akad számára hely. Idén már részt vett a mugellói 12 óráson, valamint a Renault Sport Trophy spái versenyén, és valószínűleg a jövőben is hasonló kategóriákban láthatjuk a pilótát.

„Természetes, hogy a gyorsasági autós sorozatokból több ajánlatot kapok, hiszen abban a közegben nevelkedtem, és ezen a területen jobban is tudok teljesíteni, mint raliversenyzőként – mondta Kubica az Autosportnak. – Ezért mondom azt, hogy kilencven százalék az esélye, hogy jövőre visszatérek a pályaversenyzéshez. Vannak ajánlataim, de nem kapkodok, mert meg akarok győződni róla, hogy minden az elképzeléseim szerint történik. Már nagyon várom, hogy visszatérjek a magas színvonalú profi versenyzéshez, ugyanakkor mindig számításba kell venni a dolog fizikai kihívásait és a sérülés miatti korlátaimat.”

A lengyel egyébként őszintén beismerte, hiányérzete van ralis pályafutásával kapcsolatban, mert szeretett volna ott is nagyobb sikereket elérni, és a WRC-ben is meghatározó versenyzővé válni. Úgy érzi, mai fejjel már jobb döntéseket hozna, viszont a rali-vb-s csapatoktól egyelőre nincsenek ajánlatai.

„Vannak dolgok, melyeket már bánok, és ennyi tapasztalattal a hátam mögött már másként cselekednék bizonyos helyzetekben. Sok döntést hoztam meg egy pályaversenyző mentalitásával, és úgy érzem, nem igazán hittem magamban raliversenyzőként. De ha nincs számomra hely a WRC-ben, akkor visszatérek a pályákra.”