Csalással vádolta meg egyes versenyzőtársait a Formula E-ben szereplő Daniel Abt, aki szerint a Fanboost-szavazás nem tiszta a futamok előtt. A német pilóta rávilágított, néha gyanúsan hamar változik meg a szavazás sorrendje.

 

A Formula E egyik legellentmondásosabb szabálya a Fanboost rendszer, mely értelmében az egyes futamokra plusz 100 kJ energiát szabadíthat fel az a versenyző, akire az interneten a legtöbb szavazat érkezik.

Ez egyfelől sportszakmailag is erősen kérdéses, másfelől pedig etikai kérdéseket is felvet, mert a szavazás informatikai háttere könnyedén kijátszható. Erre hívta fel a figyelmet Daniel Abt, akinek elege van belőle, hogy egyes riválisaira gyanúsan sok szavazat érkezik egyik pillanatról a másikra.

„Már nagyon elegem van a Fanboostból. Óriási energiákat mozgósítok azért, hogy begyűjtsem a szavazatokat, aztán jönnek, akik csalással maguk felé fordítják az állást. És ezt nem azért mondom, mert rossz vesztes vagyok, vagy mert savanyú a szőlő. Azért mondom, mert tudom, hogy így van – beismerték nekem.”

„Az előző versenyen napokon át én álltam az élen a szavazási listán, aztán hirtelen egy másik versenyző voksok tömegét kapta. Érdekes módon az összes szavazata 12 kínai városból érkezett – elég lelkes szurkolói tábora lehet ott… A Formula E vezetői is tudnak a jelenségről, de nem tudnak vele mit kezdeni, mert nem tudnak rendes bizonyítékokat találni. Ez katasztrófa, nagyon szomorú vagyok.”