A Dakar egyik legfontosabb szakasza lett volna a szerdai, ám a külső körülmények ismét nem teszik lehetővé a versenyzést. A szervezők nem vállalják az esetleges kőomlásokkal járó veszély kockázatát.

 

Szombat után a szerdai szakaszt sem teljesíti a Dakar mezőnye, pedig az előzetes várakozások szerint ez az etap több kategóriában a győzelem sorsáról is dönthetett volna. A maratoni, 977 kilométeres szakasz, amelyből 406 szelektív, igazán nagy kihívás elé állította volna a versenyzőket a navigációs nehézségek és a kemény terep miatt.

A szervezőknek azonban idén nagyon nincs szerencséjük az időjárással, és az érintett szakaszon a heves esőzések után túl nagy a kockázata a kőomlásnak, amit egyszerűen nem vállalhattak be. A mezőny így versenyzés helyett szép komótosan elgurul a következő táborhelyig Chilecitóba, ahonnan csütörtökön remélhetőleg már folytatni tudja a viadalt.

„Igazán szomorú a helyzet, de mindez semmiség ahhoz képest, hogy milyen állapotban van Volcan falu – mondta Etienne Lavigne versenyigazgató. – Ilyenkor nem a sport a legfontosabb. Már kilencedik éve jövünk Argentínába, tisztában vagyunk a körülményekkel, egyszerűen idén csak különösen sújt minket a kegyetlen időjárás.”

Az autósok összetettjét vezető Sébastien Loeb mindazonáltal nem biztos, hogy nagyon bánkódik a kialakult helyzet miatt, az elmaradt szakasz ugyanis ízig-vérig terepralis volt, ami neki még nem annyira fekszik. Ezért is igyekezett annyira kedden, hogy minél nagyobb előnyt építsen ki a számára kedvezőtlen terep előtt. Így viszont csütörtökön több, mint másfél perces előnnyel folytathatja, és most már tényleg jó esély kínálkozik rá, hogy megnyerje a Dakart.