Finoman szólva sem nyerte el a háromszoros Le Mans-győztes André Lotterer tetszését a teljes egészében elektromos meghajtású formulaautók versenye, a Formula E. A német sztár szerint a sorozatra sokkal inkább egyfajta filozófiaként, semmit sportként lehet tekinteni.

 

Noha a Formula E sorozat már a második teljes szezonján is túl van, a teljesen elektromos meghajtású formulaautók versenye még mindig nagyon megosztja az autósport szereplőit. Vannak, akik szerint egyértelműen ez a jövő, és a kezdeti nehézségek után a Forma-1-et is túlszárnyalja majd népszerűsége, ám olyanok is akadnak, akik szerint ez a sorozat csupán egy erőltetett, a politikai korrektség jegyében életre keltett tákolmány.

Utóbbiak táborát gyarapítja a háromszoros Le Mans-győztes André Lotterer, aki a Formula E idényzáróján két audis csapattársát, Lucas di Grassit és Loic Duvalt nézte meg, akikkel a WEC-ben versenyez együtt.  A német sztár szerint a sorozatot aligha lehet sportnak nevezni: „Nem hinném, hogy túl izgalmas ebben a kategóriában vezetni. Ez nem sport, sokkal inkább egy politikai dolog, és aki ebben akar részt venni… Össze sem lehet hasonlítani más kategóriákkal, ez inkább egy filozófia. Ha a jövőt nézzük, akkor persze az autógyártóknak sajnos szükségük van ilyen sorozatokra – én sokkal jobban kedvelem a hibrideket a WEC-ben, amelyekkel mindkét világba belekóstolunk.”

A néma autók és jellegtelen pályák egyelőre valóban nem aratnak osztatlan sikert, az F1-es világbajnok Jenson Button például korábban kijelentette, ő kizárólag a remek versenyzők miatt követi figyelemmel a Formula E-t. Lotterer arra is felhívta a figyelmet, hogy az első év sikere után a második versenyhétvégére már alig voltak kíváncsiak a nézők Londonban: „Meglepő volt, hogy a városban alig lehetett információt találni a versenyről. Az Uber-sofőröknek, akik kivettek a pályára, fogalmuk sem volt róla, hogy verseny lesz. Azt hittem, nagyobb lesz a felhajtás, de nem láttam túl sok nézőt.”