ducati motogp lorenzo doviziosoAz olaszok egyik versenyzője sem ért célba Argentínában. Jorge Lorenzo az első kanyarban esett el, Andrea Doviziosot pedig a 15. körben lökte ki Aleix Espergaro. Nem csoda tehát, hogy egyikük sem volt túl boldog és az istállóért szurkolók félve várják a hétvégi amerikai versenyt. 

 

Kép a leadben: www.cyclenews.com

Lorenzo: Nehéz feldolgozni ezt a bukást

A spanyolon már a verseny előtt is nagy volt a nyomás. Katarban csak a 11. helyen végzett, az argentin futamnak pedig a 16. helyről vághatott neki. A rajtrácsról jól indult el, több helyet is sikerült javítania, aztán amikor az első kanyarban próbált befordulni pont sikerült telibe találnia a Suzukis Iannonét. Lorenzo elesett és a pálya szélére csúszott, Loris Baz majdnem eltalálta. Így látta a ducatis belülről:

ducati motogp lorenzo dovizioso

A kép forrása: www.suzuki.com

Elég csúnya baleset volt. A 2009-es ausztrál verseny óta ez az első alkalom, hogy még az első kanyaron se tudok átmenni, nagyon csalódott vagyok. Leginkább azért mert komoly szükségem lett volna a versenytapasztalatra. Még mindig sokat kell tanulnom a motor viselkedéséről, kezeléséről.

ducati motogp lorenzo dovizioso

A kép forrása: www.motogp.com

Pedig a vasárnap jól indult. A bemelegítésen magabiztosnak éreztem magam, a köridőkkel se volt probléma. A start után jól jöttem el, aztán az egyes kanyarban úgy döntöttem, hogy a belső ívet választom. Sajnos azonban itt sok motor volt és eltaláltam Andrea  Iannonét. 

Most elég rosszul érzem magam. Még újabb 10-12 nap mire motorra ülhetek, pedig legszívesebben már holnap mennék tesztelni. Ez van ezt kell szeretni, a pozitív dolog az, hogy legalább nem sérültem meg.

Két forduló után Lorenzo 18. a bajnokságban, ami azért lehet számára fura, mert yamahásként ilyenkor vagy vezetett, vagy a második volt a táblázaton. Erről így nyilatkozott:

A katari verseny katasztrofális volt! Óriási szerencse is kellett ahhoz a 11. helyhez. Az itteni versenyem pedig nem is létezett. A bajnokság számomra Austinban indul.

Dovizioso: Nem Espargaro a hibás

Ez már zsinórban a második év, hogy a Ducati olasz versenyzője nem tudja befejezni az argentin versenyt. Ezúttal Aleix  Espergaro ütötte ki a 15. körben, az ötös kanyarban. Furcsa mód azonban Dovizioso mégsem a spanyolt hibáztatja, hanem a honfitársát, Danilo Petruccit, aki a páros előtt motorozott. Így emlékszik vissza a kialakult helyzetre:

Amikor Danilo mögött mentem és ő már teljesen elkoptatta a hátsó gumiját, akkor nagyon rosszul motorozott. Szinte mindenkit feltartott, fura féktávokat vett, legalábbis szerintem. Megpróbáltam megelőzni, de ő későn fékezett és rám csukta az ajtót. Ezután vigyáznom kellett, hogy ne menjek neki. Amikor abba a kanyarba bementünk, ugyanez volt a helyzet. Korrigáltam, mögöttem pedig Aleix hibázott így estünk ki mindketten. Viszont én úgy látom, hogy az egészet az okozta, ahogy Petrucci motorozott.

ducati motogp lorenzo dovizioso

A kép forrása: www.cyclenews.com

Dovizioso második lett Katarban és többször megszorongatta a versenyt megnyerő Vinalest. Most viszont esélye sem volt arra, hogy utolérje a yamahást. Ennek okáról is beszélt:

A verseny után egyetértettünk a csapattal abban, hogy a hátsó tapadás hiánya okozta a lassulást. Az edzéseken, az időmérőn és a futamon is. Nem tudtam úgy fékezni a féktávokon ahogy szerettem volna, mert a motor nem úgy állt meg ahogy én arra számítottam. Egyszerűen tovább csúszott, mint ahogy az normális lett volna. A kanyar kijáratokon emiatt nem tudtam akkora tempót átvinni az aszfaltra, így csak az ötödik helyért tudtam harcolni. Ebben ma nem volt több, de remélem, hogy Austinbn, Texasban ez megváltozik.

(A motorsport.com cikke alapján.)