A korábbi törekvéseknek megfelelően a Nemzetközi Automobil-szövetság (FIA) drasztikus lépésre szánta el magát, és egy tollvonással kiiktatta a privát alakulatokat a jövő évi rali-vb-ről. Ezzel azt akarják elérni, hogy a jóval erősebb 2017-es autókat csak a legjobb versenyzők vezethessék.

 

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) már korábban eldöntötte, hogy jövőre erősebb és gyorsabb autókkal próbálja vonzóbbá tenni a rali vb-t, ezzel egyidőben viszont döntenie kellett a privát csapatok sorsáról is.

 A magánalakulatok ugyanis több esetben a gazdag, fizetős pilóták segítségével tudtak részt venni a ralikon, a sportág irányítói viszont túl veszélyesnek érzik, hogy a 2017-es autókat is félamatőrök vezessék. A szövetségnél sokat tanakodtak, miként tudnák kezelni a problémát, és végül arra a döntésre jutottak, hogy egyszerűen kiiktatják a magáncsapatokat a vb-sorozatból.

 Privát pilóták ezután csak akkor vehetnek részt, ha meg tudnak egyezni valamelyik gyári csapattal, de az FIA feltételeinek még így is meg kell felelniük. Az FIA raliigazgatója, Jarmo Mahonen szerint ez volt az egyetlen módja a fizetős versenyzők távoltartásának: „Ma bárki megteheti, hogy letesz egy halom pénzt valamelyik privát csapat asztalára, és már vezethet is. A jövőben viszont lehetőségünk lesz alaposan megvizsgálni, valóban alkalmas-e az adott jelentkező. Nem akarunk a 2017-es autókban sem fizetős pilótákat, sem pedig 18 éveseket látni.”