Az elmúlt években a motorsportok képviselőit is egyre szigorúbb doppingellenőrzéseknek vetik alá, pedig az általános vélekedés még mindig az, hogy az illegális szerek használata vajmi keveset segíthet a versenyzőkön.

 

A motorsportban a dopping jóval kevesebbszer vetődik fel témaként, mint más sportágakban, ennek ellenére a doppingellenes világszövetség (WADA) a versenyzőket is rendszeresen teszteli.

Az eredmények az esetek túlnyomó többségében viszont negatívak, ezt pedig valószínűleg arra lehet visszavezetni, hogy a volán mögött vagy a motor nyergében vajmi keveset számítanak a doppingszerek. Bár nemrég egy orosz motoros hölgy megbukott meldóniummal, korábban szinte csak akkor hallhattunk doppingvétségről, amikor valaki magáról megfeledkezve partidrogokat használt (például Franck Montagny).

A MotoGP klasszisa, Valentino Rossi úgy véli, versenyzőként semmi értelme illegális szerekkel próbálkozni: „Jó dolognak tartom, hogy minket is ellenőriznek, de az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a dopping a motorsportban szerencsére nem játszik különösebb szerepet. Egyszerűen nincs olyan szer, amelynek segítségével a motoron javulna a teljesítményünk. Ennek ellenére örülök, hogy időről időre minket is ellenőriznek.”

Osztja ellenfele véleményét Jorge Lorenzo is, akit a nyáron Luganóban leptek meg az ellenőrök, miközben tréningezett. A versenyzőknek ugyanis éppúgy értesíteniük kell a WADA-t tartózkodási helyükről, mint a többi sportolónak. „Meglepődtem az ellenőrzésen, de úgy vélem, mindez jót tesz a sportágunknak.”

Azt ugyanakkor az illetékesek is tudják, hogy a motorsportban a pozitív eredmény esélye minimális, így az egyes versenyzőket évente legfeljebb három-négy alkalommal keresik meg, szemben más sportolókkal, akiket akár heti rendszerességgel is fel szoktak keresni.